Το μοναδικό μυθιστόρημα του εγγονού τού Τσε Γκεβάρα κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος

Για τον πιο μεγάλο από τα εγγόνια του Τσε Γκεβάρα έχουν γραφτεί πολλά. Κυρίως για την επιλογή του να φύγει από τη σκιά του «θείου Φιντέλ» και να εγκατασταθεί στο Μεξικό από όπου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Κούβας.

Ο Canek Sánchez Guevara –για αυτόν μιλάμε- «έφυγε» νωρίς, το 2015, σε ηλικία σαράντα ενός ετών στο Μέξικο Σίτυ από επιπλοκές στη διάρκεια εγχείρισης καρδιάς. Άφησε πίσω του ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα, εκατοντάδες άρθρα, ταξιδιωτικά και άλλα, σχέδια και ηχογραφήσεις. Κυρίως όμως, άφησε πίσω του την προσωπική μαρτυρία του για την Κούβα και τον λαό της, μια γεύση της απογοήτευσης που κατέλαβε πολλούς νέους ανθρώπους οι οποίοι πίστεψαν στις ιδέες της επανάστασης. 

«Βρομιά στη βρομιά. Ένας δίσκος γρατζουνισμένος και βρόμικος. Εκατομμύρια δίσκοι γρατζουνισμένοι και βρόμικοι. Όλη η ζωή είναι ένας δίσκος γρατζουνισμένος και βρόμικος. Ο γρατζουνισμένος δίσκος του χρόνου που γυρίζει και ξαναγυρίζει. Βρόμικος.»

«Το τείχος είναι η θάλασσα, το παραπέτασμα που μας προστατεύει και μας εγκλείει. Δεν υπάρχουν σύνορα· αυτά τα νερά είναι κάστρο και συρματόπλεγμα, χαράκωμα και κάτεργο, όρυγμα και καταπακτή. Αντιστεκόμαστε στην απομόνωση. Επιβιώνουμε με την επανάληψη.»

«33 στροφές», Canek Sánchez Guevara, εκδόσεις Ίκαρος