Το δεύτερο μέρος της πολύκροτης Τετραλογίας της Νάπολης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο τίτλος μοιάζει με αστείο, αν λάβει κανείς υπόψη του πως το πραγματικό όνομα της Έλενα Φερράντε αποτέλεσε αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας και δημόσιων αντιξιφισμών τόσο πρόσφατα (διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό άρθρο). Εμείς, ωστόσο, θα σεβαστούμε την επιθυμία της συγγραφέως και θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε σε αυτή με το παλιό όνομά της (ψευδώνυμο) Έλενα Φερράντε.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Από την πιο πολυδιαβασμένη ιταλίδα πεζογράφο και ένα από τα πιο βαριά χαρτιά της εκδοτικής βιομηχανίας διεθνώς, ένα ακόμα μυθιστόρημα βρήκε τον δρόμο του προς τα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Πρόκειται για τον δεύτερο τόμο της περίφημης Τετραλογίας της Νάπολης, «Το νέο όνομα» που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Πατάκη.

Σε αυτό η συγγραφέας ξαναπιάνει το νήμα της ζωής των δύο φίλων, της Λίλας και της Έλενας, από το σημείο όπου το άφησε στο τέλος του «Η υπέροχη φίλη μου».

Δεκάξι χρονών πλέον οι δύο ηρωίδες τραβάνε ξεχωριστούς δρόμους. Η Λίλα είναι μια νιόπαντρη γυναίκα η οποία νιώθει καταρρακωμένη από την αλλαγή του επωνύμου της. Η Έλενα πάλι, υποδειγματική μαθήτρια, θέλει με πάθος να αποδράσει από τον μικρόκοσμο της οικογένειας και της γειτονιάς της και ν’ ανοίξει τα φτερά της για αλλού. Η καθημερινότητά τους, οι περιπέτειες της ζωής αλλά και ο περίγυρος που μεταβάλλεται με ανησυχητικούς ρυθμούς ωθούν τις δύο φίλες προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Απομακρύνονται και ξανασμίγουν καθώς και οι δύο βαδίζουν προς την ωριμότητα.

Η αφηγηματική δύναμη της Φερράντε αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ακατανίκητη, οι χαρακτήρες προβάλλουν ολοζώντανοι μέσα από το χαρτί, η μεταπολεμική Νάπολη αποτελεί ιδανικό –και ανάξιο- φόντο για τη νεότητα που φλέγεται.

Ένα βιβλίο που θα διαβάσετε και θα ξαναδιαβάσετε.

Το νέο όνομα, Έλενα Φερράντε, Εκδόσεις Πατάκη