Το φανταστικό διήγημα του Ted Chiang με ήρωες έναν στρατιωτικό επιστήμονα και μια γλωσσολόγο που προσπαθούν να συνεννοηθούν με μια ομάδα εξωγήινων κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και στις κινηματογραφικές αίθουσες (από 8 Δεκεμβρίου)

Προς άρσιν παρεξηγήσεων, το διήγημα «Ιστορίες της ζωής σου» του Τεντ Τσιάνγκ που περιλαμβάνεται στον τόμο «Ιστορίες της ζωής σου και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Κέδρος) έχει μεταφερθεί στο σινεμά με τίτλο «Άφιξη» (Arrival) και θα αρχίσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 8 Δεκεμβρίου.

Και επιστρέφουμε στο διήγημα. Σε αυτό ο πολυβραβευμένος αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας περιγράφει την άφιξη μίας ομάδας εξωγήινων στον πλανήτη μας. Οι αμερικάνικες στρατιωτικές αρχές κινητοποιούνται και μια γνωστή γλωσσολόγος επιστρατεύεται με το έτσι θέλω για να μεταφράσει στα καθ’ ημάς τα λεγόμενα των άγνωστων μουσαφίρηδων. Μαζί με έναν ακόμα επιστήμονα -του στρατού εκείνος- καταφέρνουν να σπάσουν τον κώδικα (!) της γλώσσας των εξωγήινων και… τα υπόλοιπα στο χαρτί και στην οθόνη.

Τα όρια της λεκτικής επικοινωνίας και η έννοια του χρόνου είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στο συγκεκριμένο διήγημα που απέχει πολύ από την καρικατούρα της επιστημονικής φαντασίας που πολλοί έχουμε στο μυαλό μας: υπεραπλουστεύσεις, σχηματική πλοκή, μονόχρωμοι χαρακτήρες. Ο Τσιάνγκ μετέρχεται της ελευθερίας που του προσφέρει το συγκεκριμένο είδος για να μιλήσει για πανανθρώπινα θέματα χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλει η χρονική συγκυρία.  

Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα κείμενα που περιλαμβάνονται στον ίδιο τόμο, τον πρώτο που κυκλοφορεί στα ελληνικά με έργα του συγγραφέα. Από το εντυπωσιακό «Ο πύργος της Βαβυλώνας», με θέμα ένα τεράστιο κτίσμα που φιλοδοξεί να συνδέσει την επιφάνεια της Γης με τον ουράνιο θόλο, έως το ανησυχητικό «Κόλαση είναι η απουσία του Θεού», για έναν κόσμο όπου οι επισκέψεις από αγγέλους αποτελούν ένα μαγευτικό όσο και τρομακτικό κομμάτι της καθημερινότητας, οι ιστορίες που ξεπηδούν από τη γόνιμη φαντασία του Τεντ Τσιάνγκ είναι καίριες, συναρπαστικές και αναγνωστικά απολαυστικές.

Το «Ιστορίες της ζωής σου» ή «Άφιξη» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Denis Villeneuve με πρωταγωνιστές τους Έιμι Άνταμς, Τζέρεμι Ρένερ και Φόρεστ Ουιτάκερ.