Ποτισμένο από την αρμύρα της θάλασσας το βιβλίο του καπετάνιου  Μιχάλη Καρπαθάκη είναι με μιας μαρτυρία, ντοκουμέντο και μυθιστορηματική αφήγηση μιας ζωής στο έλεος των στοιχείων της φύσης

Εμείς οι στεριανοί, σχεδόν ποτέ δεν αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες των ναυτικών, παρά μόνο οι δικοί τους άνθρωποι, που τους περιμένουν στο ντόκο, να γυρίζουν από τα μικρά ή μεγάλα τους ταξίδια. Ο Καπετάνιος μας, ο Μιχάλης Καρπαθάκης, έμπειρος ναυτικός, πολυταξιδεμένος, από νεαρή ηλικία όργωσε τις θάλασσες και τους ωκεανούς, ζυμώθηκε με ανθρώπους συνεργάσιμους αλλά και παράξενους, έζησε τις χαρές αλλά και την απόγνωση των ναυτικών που υπηρετούσαν μαζί του σε όσα καράβια κυβέρνησε.

Ο «Δόκιμος Καταστρώματος» είναι ακόμη ένα βιβλίο αρμυρών ιστοριών που με διηγηματικό τρόπο καταγράφει ο καπετάν Μιχάλης και αξίζει να τις διαβάσετε. Λύστε λοιπόν τους κάβους της ψυχής σας και αφήστε τη σκέψη σας να ταξιδέψει κοντά του, αρμενίστε τις θάλασσες και ζήστε την δύσκολη αλλά και γοητευτικά «μυστήρια» ζωή των ναυτικών μας μέσα από τον ωραίο και σταράτο λόγο του καπετάνιου.

Δόκιμος καταστρώματος, Μιχάλης Καρπαθάκης, τ. Πλοίαρχος Ε.Ν., εκδόσεις Νημαρτής