Ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πελοποννήσου, Χαράλαμπος Πολυζωγόπουλος, εξαφανίζεται από προσώπου γης. Το ημερολόγιο δείχνει 21 Οκτωβρίου του 1938.

Τις επόμενες ημέρες η έρευνα στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας επιβεβαιώνει τις χειρότερες υποψίες των αρχών. Η τράπεζα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και, παρά την αυστηρή λογοκρισία, το μυστικό είχε ήδη διαρρεύσει.

Ο Αλέξανδρος Χρυσοβέργης, έμπιστος γραμματέας του τραπεζίτη, βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Αν και η ανάμειξή του στην κατάχρηση δεν αποδεικνύεται, χάνει τη θέση του και οδηγείται στην εξορία.

Ανάμεσα στους πολιτικούς κρατούμενους που αποτελούν το νέο περιβάλλον του Χρυσοβέργη υπάρχει και ένας που τα κίνητρά του δεν είναι τόσο «καθαρά». Στόχος του είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του τέως γραμματέα και να ξετυλίξει τον μίτο της ιστορίας που απειλεί να εξελιχθεί σε σκάνδαλο πρώτης γραμμής και να τρώσει το κύρος της κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και αναπάντεχες.

Στα βήματα του Γιάννη Μαρή, παθιασμένος μελετητής της ελληνικής ιστορίας του Μεσοπολέμου, ο Θεόδωρος Μπενάκης, κεντάει μια ιστορία σαν ασπρόμαυρο φιλμ νουάρ. Μια ιστορία στην οποία όλοι οι ήρωες είναι ηθικά μετέωροι , αδύναμοι μπροστά στο απόλυτο «κακό» που απλώνεται στη χώρα συμπαρασύροντας τις αδύναμες ψυχές και συνειδήσεις.

Η καχυποψία, ο φόβος, η απειλή της βίας, η ηθική εξαχρείωση και η πλαστή ευημερία συνθέτουν το σκηνικό μέσα στο οποίο κινούνται, ακολουθώντας ο καθένας τη δική του υπόγεια διαδρομή, χωρίς ελπίδα πραγματικής εξόδου στο φως.

Ένα από τα καλύτερα δείγματα νουάρ λογοτεχνίας σήμερα, που διαβάζεται και ως ιστορικό-φιλοσοφικό μυθιστόρημα.

«Το λάθος βήμα του τραπεζίτη», Θεόδωρος Μπενάκηςεκδόσεις Στοχαστής.