Χόουμ Πλέις, Σάσεξ, καλοκαίρι 1937. Τρεις γενιές Κάζαλετ, οι συγγενείς και τα μέλη του προσωπικού παραθερίζουν στην εξοχική οικογενειακή κατοικία στην καρδιά του Σάσεξ. Οι μέρες περνούν με πλουσιοπάροχα γεύματα, ευτυχισμένα πικ νικ στην παραλία, τεμπέλικους απογευματινούς περίπατους και νύχτες με υπέροχες χαρούμενες μουσικές. Ασφαλείς ακόμη από τα σύννεφα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που σύντομα θα σκοτεινιάσουν τις ηλιόλουστες μέρες τους, οι Κάζαλετ παραδίδονται στους φόβους και στις απολαύσεις που υφαίνουν τον ιστό των οικογενειακών σχέσεων.

Η πρόσκαιρη ευτυχία τους θα διαρκέσει δύο ολόκληρα καλοκαίρια. Η διακήρυξη της ειρήνης από τον τότε πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Άρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν, αμέσως μετά την περίφημη Διεθνή Συνδιάσκεψη του Μονάχου τον Σεπτέμβριο του 1938, θα γράψει τους τίτλους τέλους.

Η Ελίζαμπεθ Τζέιν Χάουαρντ άντλησε από την οικογενειακή ιστορία της, την ιστορία μιας δυσλειτουργικής εύπορης οικογένειας η οποία ζούσε χωρίς έννοιες αλλά με πολλά πάθη και ανταγωνισμούς που υπονόμευαν καθημερινά την αυτοπεποίθηση των μελών της.

Η τετραλογία «Το Χρονικό της Οικογένειας Κάζαλετ» συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα της βρετανικής σχολής του 20ου αιώναˑ μια μεγαλειώδης τοιχογραφία της βρετανικής κοινωνίας της εποχής από μια γυναίκα που το ταλέντο της την κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με την Τζέιν Όστεν

Τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το δεύτερο βιβλίο του «Χρονικού της Οικογένειας Κάζαλετ».

Τα ανέμελα χρόνια (Το χρονικό της οικογένειας Κάζαλετ – Ι), Ελίζαμπεθ Τζέιν Χάουαρντ, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.