Σήμερα Πέμπτη 9 Ιουλίου βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες το ντοκιμαντέρ του Ασίφ Καπάντια  για τη ζωή της τραγουδίστριας.

Ο άγγλος Ασίφ Καπάντια γνωρίζει πώς να διηγείται μια ιστορία με λίγα μέσα και εξαιρετική δύναμη. Όπως απέδειξε με το υποδειγματικό «Senna» του 2010, για τον Άιρτον Σένα, το απόσταγμα της ζωής ενός ανθρώπου μπορεί να γεμίσει ασφυκτικά δύο ώρες, χωρίς λαμπερό καστ και υπερβολικές δραματοποιήσεις. Αρκεί αυτός που βρίσκεται πίσω από την κάμερα να έχει πολύ καλή γνώση του θέματος και ένα απόλυτα στεγανό σχέδιο.

Το σχέδιο του Καπάντια για το ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στην Έιμι Γουάινχαουζ είναι υποδειγματικά οργανωμένο, φορτισμένο συγκινησιακά αλλά ψύχραιμο. Επενδυμένο με βίντεο-ντοκουμέντα από ζωή της, άλλα ιδιωτικά κι ανέκδοτα, άλλα από δημόσιες εμφανίσεις, συνεντεύξεις και συναυλίες, περιγράφει την πορεία μιας άσημης δεκαεπτάχρονης κοπέλας από το Σάουθγκεϊτ προς τη παγκόσμια αναγνώριση. Αφηγητές καθ’ οδόν, τα πρόσωπα που συνόδευσα την τραγουδίστρια στη σύντομη ζωή της: φίλοι, μέλη της οικογένειάς της, ο εραστής και μετέπειτα σύζυγος, ο φίλος που έγινε στη συνέχεια μάνατζερ, ο σωματοφύλακας, οι μουσικοί, ακόμα και οι γιατροί των κέντρων αποτοξίνωσης όπου φιλοξενήθηκε.

Κανένας τους δεν εικονίζεται, οι ιστορίες τους εξελίσσονται παράλληλα με τη δράση στην οθόνη –μόνο μια γραπτή ένδειξη στο κάτω μέρος του πλάνου δηλώνει την ταυτότητα του καθενός. Όμως η μαρτυρία του καθενός είναι ένα ακόμα πετραδάκι που δείχνει τον δρόμο τον οποίο ακολούθησε η σταρ στην σύντομη ζωή της: μια γεματούλα teenager στο πατρικό σπίτι της, μια αλαφιασμένη γυναίκα στο σπίτι της στο Κάμντεν, παραδομένη στις καταχρήσεις, μια παθιασμένη καλλιτέχνης στο στούντιο με τους συνεργάτες της, ένα ζωντανό πλάσμα σε μόνιμη διαμάχη με τους δαίμονες που το κατέκλυζαν.

Ο Καπάντια, σοφά ποιώντας, δίνει εξέχουσα θέση στη μουσική δημιουργία της Έιμι –άλλωστε αυτή είναι η αιτία για την οποία όλοι θα τη θυμόμαστε. Μέσα από τα καλοζυγισμένα πλάνα του αναδεικνύει πάνω απ’ όλα την καλλιτεχνική διάσταση της προσωπικότητάς της, εμφυσώντας καινούργιο νόημα στα πάντα αγαπημένα τραγούδια της.