Οι Νύχτες Πρεμιέρας σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων οργανώνουν για πρώτη φορά το Athens Film Lab, ένα «εργαστήριο» επεξεργασίας κινηματογραφικών ιδεών και διασύνδεσης με ευρωπαίους επαγγελματίες του σινεμά.

Το ελληνικό σινεμά δεν πάσχει μόνο από έλλειψη know how –αυτό κουτσά στραβά διορθώνεται, αφού όλοι οι νέοι επίδοξοι δημιουργοί έχουν περάσει από σχολές του εξωτερικού και έχουν δουλέψει, σε δεύτερους «ρόλους» σε ξένες παραγωγές. Το μέγιστο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες κινηματογραφιστές είναι αυτό της χρηματοδότησης και της διανομής.

Το Athens Film Lab, το νέο πρόγραμμα* που εγκαινιάζει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, θέλει να θεραπεύσει τα δύο αυτά προβλήματα. Αφενός να λειτουργήσει ως δεξαμενή σκέψης και εκκολαπτήριο ιδεών και αφετέρου να προσανατολίσει τους νέους κινηματογραφιστές και παραγωγούς όσον αφορά το επιχειρηματικό σκέλος της δουλειά τους.

Για να προσεγγίσει τους στόχους του το Athens Film Lab θα υλοποιήσει φέτος δύο δράσεις: Το «Concept Factory», ένα τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για project μεγάλου μήκους σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και το «Αθήνα - Ευρώπη: Παιχνίδι για δύο παίκτες», ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την προώθηση της εξωστρέφειας των Ελλήνων κινηματογραφιστών.  Αυτό το δεύτερο πρόγραμμα είναι μεγαλύτερης διάρκειας  και σε αυτό συμμετέχουν περισσότεροι από 40 σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί ταινιών μικρού μήκους. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος το Φεστιβάλ θα χρηματοδοτήσει 7 ταινίες μικρού μήκους.

Το Athens Film Lab υλοποιείται σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων INNOVATHENS. Σε αυτό συμμετέχουν οι ευρωπαίοι παραγωγοί Isabelle Fauvel, Elise Jalladeau, Pavel Jech, Trent, Liisa Pentila, Alessandro Groppiero, Conor Barry, Alice Ormieres, Nina Frese, Snezana Maric οι οποίοι θα δώσουν τα φώτα τους στους Έλληνες κινηματογραφιστές.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
CONCEPT FACTORY

10:00 – 14:00 & 15:00 – 20:00: Παρουσιάσεις των project στους εκπαιδευτές & ειδικούς (pitching & feedback).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
CONCEPT FACTORY

10:00 – 14:00 & 15:00 – 20:00: Ατομικές παρουσιάσεις των project στους εκπαιδευτές & ειδικούς. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
CONCEPT FACTORY (10:00 – 14:00): Παρουσίαση των επιλεχθέντων project στους πέντε Ευρωπαίους παραγωγούς.

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ATHENS FILM LAB (10:00 - 14:00 & 16:00 - 20:00)
15:00 - 16:30 Ενημερωτικό σεμινάριο για τους κανόνες και τα μυστικά του Creative Europe με την Άννα Κασσιμάτη (Creative Europe).
16:30 - 18:00 «Κινηματογράφος και πνευματική ιδιοκτησία» - Ανοιχτή συζήτηση με την Φανή Σκαρτούλη (Δικηγόρος - Δικηγορική εταιρία Potamitis Vekris).
Οι παραπάνω δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με την Τεχνόπολη Δ.Α. - INNOVATHENS, Πειραιώς 100, Αθήνα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ATHENS FILM LAB (10:00 – 14:00): Pitching των project στην πενταμελή επιτροπή.
Σε συνεργασία με το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Κέντρο Επισκεπτών, Πεζογέφυρα Εσπλανάδας- Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα.
Πρόσβαση: http://www.snfcc.org/visitors-center/access/?lang=el

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ATHENS FILM LAB
Ανακοίνωση των επτά (7) επιτυχόντων που θα χρηματοδοτηθούν από το ATHENS FILM LAB.
ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, Αθήνα

*Οι θέσεις για το φετινό Athens Film Lab είναι συμπληρωμένες.