Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo μας δίνει ραντεβού το  Σάββατο 17 Οκτωβρίου στην Σχολή Καλών Τεχνών με εργαστήρια, προβολές και πάρτι για όλα τα μεγάλα παιδιά.

Το Psarokokalo καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια ως το ετήσιο ραντεβού της alternative κοινότητας στα μέρη μας. Δυναμικό, με διττό προσανατολισμό, ερευνητικό και εμπορικό, συγκεντρώνει δημιουργούς από διαφορετικούς χώρους -εικαστικούς, αρχιτέκτονες, κινηματογραφιστές- τους οποίους συνδέουν η αγάπη προς τη σινεμά και η επιθυμία να διευρύνουν να όρια της κινηματογραφικής εμπειρίας.

Η φετινή διοργάνωση, η οποία τελεί για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει τρεις άξονες: εργαστήρια, γνωριμία με τον νέο κορεατικό κινηματογράφο και διαγωνιστικό τμήμα Architecture  Film με θέμα  «Μια μετάβαση από το αστικό στο νησιωτικό-εξοχικό τοπίο».

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

WORKSHOPS   

17:00 ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ /  Film Literacy  

Media Researcher / Analyst, EU Media Literacy Expert /  Συνεργάτης Psaroloco Project

Eργαστήρι κινηματογραφικής παιδείας στα πρότυπα του ΒFI σε ταινία μικρού μήκους του Άμπας Κιαροστάμι, του Ιρανού σκηνοθέτη του νεο-ρεαλισμού που προσέγγιασε την παιδική ηλικία μέσα από μια έντονη αυτοβιογραφική και πολιτισμική ματιά στη χώρα του, Το εργαστηρι απευθύνεται κατά κυριο λόγο σε εκπαιδευτικους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί μια διαφορετική «ανάγνωση» μιας κινηματογραφικής ταινίας.

19:00 ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΖΙΑΣ / VFX & 3D Animation in feature films

Yafka Studio creates world-class visual effects

VFX Supervisor http://theyafka.com

20:00 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ / Σχέδια δημιουργίας  ηχητικού τοπίου  στον κινηματογραφο.

21:00 ARCHITECTURE FILM / Q&A

Το φεστιβάλ PSAROKOKALO εγκαινιάζει το  NEO Διαγωνιστικό Τμήμα ARCHITECTURE FILM, μετά από προκήρυξη ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Μια μετάβαση από το αστικό στο νησιωτικό-εξοχικό τοπίο»

Πόσο αισθητή είναι αυτή η μετάβαση στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και το σύγχρονο ντιζάιν; Προσαρμόζεται ένα μοντέρνο αρχιτεκτονικό δημιούργημα στον τόπο του; Τι διαφορά έχει ένα περιβάλλον φτιαγμένο από τη φύση και ένα περιβάλλον φτιαγμένο από τον άνθρωπο; Τι σχέση έχει ένα βρόμικο και εγκαταλελειμμένο τσιμεντένιο κτήριο στο κέντρο μίας πόλης, με τα ηλιόλουστα βράχια ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού; Σε συνεργασία – επιμέλεια Έρσης Κρούσκα (http://www.ersikrouska.com)

23:00  SPECIAL SCREENING KOREA.  

Σύγχρονο Κορεάτικο Σινεμά. Ο programmer  Sebastien Simon επιλέγει και μας συστήνει νέους κινηματογράφιστές των οποίων οι ταινίες θα προβληθούν στο φεστιβάλ.

 

23:00 PARTY/ DJ SET EXOTIC

ARCHITECTURE FILM  

Architecture and the unspeakable, John Szot , United States fiction 14'

Αυτή είναι η ιστορία των τριών κτιρίων που παρουσιάζουν μια αντισυμβατική προσέγγιση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Ridotto Mattioni, Giulia Vallicelli & Luca Ferri, Italy doc 10'

Το Ridotto Mattioni είναι μία κυκλική αστική συμφωνία βασισμένη στο έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Luigi Mattioni, μια ηγετική φυσιογνωμία στο μετασχηματισμό του Μιλάνου μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχιτεκτονικά στοιχεία, παράλληλα με αναδρομικά μουσικά στοιχεία, ακολουθούν τα σημάδια της αλλαγής στην πόλη.

Off-History, Σελήνη Χαλβαδάκη, Hellas/Danish doc 20'

Μέσα από την ιστορία ενός ημιτελούς κτιρίου, to Off-History διερευνά την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και τους μηχανισμούς που δομούν τις ιδιωτικές και συλλογικές μνήμες μας.

Architecture and Palliation Christel Nisbeth, Moa Liew, Annemie Sandahl Pedersen, anim 12'

Πρόκειται για μια ταινία που λαμβάνει χώρα σε ένα πλασματικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική-Χειρουργική Κλινική

Νησί /island, Jill Woodward, Hellas/ USA fiction 16', Q&A  (skype)  

Η ταινία είναι μία αισθησιακή, λυρική συνομιλία με το νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Η τοποθεσία της εμπνευσμένης κίνησης λαμβάνει χώρα σε καταρράκτες, παραλίες, σε δέντρα, σιντριβάνια, και μονοπάτια. Η ταινία είναι μια εξερεύνηση των αισθήσεων μέσα από την κίνηση, τη φύση, τα στοιχεία και το χρόνο

The House With the Sundial, Ορφέας Περετζής, Q&A, Ηellas doc 5'

Tο σπίτι με το βίντεο του ηλιακού ωρολογίου επικεντρώνεται στην ιστορική Κατοικία Cavallini στα Κύθηρα, που αναστηλώθηκε από το RCTECH. Το βίντεο είναι του Ορφέα Peretzis και είναι το εναρκτήριο κομμάτι από τα αρχιτεκτονικά ίχνη του βίντεο, που παράγονται για το RCTECH από την εταιρεία παραγωγής StudioBauhaus.

Reinventing the Soil by Julia Teles da Silva, _ Q&A  (skype), Brazil 9’

 Μια έρευνα για την οικοδόμηση με λάσπη, μία από τις παλαιότερες μεθόδους κτιρίου του ανθρώπινου είδους , που εξακολουθεί να είναι παρούσα σε όλο τον κόσμο. Η ταινία ξεκινά από το πανεπιστήμιο, ερευνά και επισκέπτεται μέρη όπου αυτή η παράδοση είναι ζωντανή, στη Βολιβία, το Περού και το Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία.

In Long Days by Andrián Villa Dávila _ Q&A  (skype), Colombia, 40min

Tο In Long Days, είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για μια οικογένεια που αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να ζήσει μια διαφορετική ζωή.

Ολες οι ταινίες προβάλλονται με Aγγλικούς υπότιτλους. Συμμετοχή/Donation 2 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.psarokokalo.gr, https://www.facebook.com/events/102229133454240/

To Film Market Psarokokalo  φιλοξενείται στο Νεοκλασικό Κτίριο Κανθάρου στον Πειραιά κατόπιν ραντεβού εως τέλος Οκτωβρίου. Αποστείλατε email με τα στοιχεία επικοινωνίας και τον φορέα σας, στο [email protected] ή καλέστε στο τηλ. 6930902022.