Ο αμερικάνος σκηνοθέτης εξόργισε της ενώσεις των αστυνομικών στη χώρα του μιλώντας ενάντια στην ρατσιστική αστυνομική βία και τώρα απειλείται με αντίποινα.

Η υφήλιος ολόκληρη έχει μείνει άφωνη τους τελευταίους μήνες παρακολουθώντας την δράση αμερικανών αστυνομικών οι οποίοι σκοτώνουν μαύρους και λατίνους δι’ ασήμαντον αφορμή και επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους χωρίς την παραμικρή συνέπεια. Μάλιστα, πολλά από τα σχετικά περιστατικά έχουν καταγραφεί από περαστικούς με ερασιτεχνικές κάμερες, διαψεύδοντας εκείνους που υποστηρίζουν πως οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα. Όμως οι ενώσεις των αστυνομικών στις ΗΠΑ εξακολουθούν να αρνούνται τις κατηγορίες καθώς και το δικαίωμα οποιουδήποτε να κρίνει τις ενέργειες των μελών τους.

Βέβαια, το τελευταίο «θύμα» της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ σκληρός για να πεθάνει. Ο λόγος για τον Κουεντίν Ταραντίνο, τον βραβευμένο σκηνοθέτη των «Reservoir Dogs», «Kill Bill», «Inglourious Basterds» και «Django Unchained», ο οποίος είχε το θράσος να αντιπαρατεθεί στις ενώσεις των αστυνομικών και να μιλήσει ενώπιον του πλήθους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη στις 24 Οκτωβρίου.

«Είναι ένα ανθρώπινο ον με συνείδηση» είπε ο σκηνοθέτης. Και συνέχισε απευθυνόμενος προς το πλήθος των συγκεντρωμένων: «Αν πιστεύεις ότι γίνεται φόνος, πρέπει να σηκώσεις το ανάστημα σου και να το εμποδίσεις. Είμαι εδώ για να πως ότι είμαι με το μέρος των δολοφονημένων. Όταν βλέπω δολοφονίες, δεν κάθομαι στη γωνία μου… Πρέπει να λέμε τους φόνους φόνους και τους δολοφόνους δολοφόνους».

Τι ήθελε και μίλησε… Την επομένη ημέρα άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Και από μέσα ξεχύθηκε βρώμα και απειλές κατά του ίδιου, ακόμα και κατά του κινηματογραφικού στούντιο με το οποίο συνεργάζεται. Τι αρρωστημένο μυαλό τον είπανε, τι τις ταινίες του τις είπανε σκουπίδια, τι τον απείλησαν με μποϊκοτάζ της τελευταίας ταινίας του, του «The Hateful Eight», που βγαίνει στις αίθουσες σε περιορισμένη διανομή στις 25 Δεκέμβρη και από άκρου εις άκρον της χώρας στις 8 Ιανουαρίου. Ακόμα και για πρόσκληση σε φόνο (αστυνομικών) κατηγόρησαν τον σκηνοθέτη.

Εκείνος πάντως το βιολί του. Σε συνέντευξή τους στους Los Angeles Times επέμεινε στο δικαίωμά του να εκφράζει άφοβα τη γνώμη του. Δήλωσε μάλιστα πως δεν πιστεύει πως το μποϊκοτάζ θα έχει ιδιαίτερη επιτυχία αφού, όπως είπε, έχει πάρα πολλούς αστυνομικούς θαυμαστές.