Το πιο μακρόβιο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πρωτεύουσας επιστρέφει στους κινηματογράφους Ααβόρα και Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 26/11 έως 2/12 με πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα, αφιερώματα, πρεμιέρες και τον…  Μπερτράν Ταβερνιέ.

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Αθήνας υπήρξε για χρόνια το μοναδικό ανάχωμα στον κινηματογραφικό ιμπεριαλισμό της Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς, κρατάει καλά και έτσι έχουμε για άλλη μια χρονιά την ευκαιρία να χαρούμε ό,τι πιο ενδιαφέρον έχουν να προτείνουν οι ευρωπαίοι δημιουργοί, από ταινίες νέας παραγωγής έως αφιερώματα, avant-premieres και τις απαραίτητες βραβεύσεις.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα αρχίσει να ξετυλίγεται την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους Ααβόρα και Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδας με την προβολή 50 και βάλε ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Όμως, κατά παράβαση των ειωθότων, η έναρξη θα γίνει μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή σήμερα 25 Νοεμβρίου, στον κινηματογράφο Άστυ με την προβολή της τελευταίας δημιουργίας του Μάρκο Μπελόκιο «Blood of my Blood».

Η συνέχεια θα γραφτεί με ταινίες πρώτης προβολής στο πλαίσιο του διαγωνιστικού τμήματος –ανάμεσά τους και τέσσερις ελληνικές, το «Κυπαρίσσι του Βυθού» του Νίκου Κορνήλιου, το «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη, το «Ζενάιντα» των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου και το κυπριακό «Οι Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το αφιέρωμα στους Αιγυπτιώτες δημιουργούς του ελληνικού σινεμά στη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν έργα των Χριστόφορου Χριστοφή («Ρόζα» ), Αχιλλέα Κυριακίδη ( «Οι Ιδιότητες του 2» ), Δημήτρη Μαυρίκιου («Ο Δρόμος του Λαμόρε» ), Γιώργου Κατακουζηνού («Απουσίες» ) και Κώστας Φέρρη («Δύο Φεγγάρια τον Αύγουστο» σε director’s cut ) καθώς και το τμήμα «40 Χρόνια Π.Ε.Κ.Κ.» με επιλογές από τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κινηματογραφικών Κριτικών.

Το φινάλε θα γραφτεί την Τετάρτη 2/12 στον κινηματογράφο Όπερα, όπου θα τιμηθούν ο Γάλλος σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ και ο δικός μας Διονύσης Σαββόπουλος. Θα ακολουθήσει προβολή του βρετανικού κοινωνικού δράματος «Brooklyn» του Τζον Κρόουλι.

Και το πιο σημαντικό νέο απ΄ όλα: Ο μεγάλος γάλλος σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ θα παραβρεθεί στις προβολές των έργων του  «Λοχαγός Κονάν», «Καταιγίδα στην Ομίχλη», «Ο Γάλλος Υπουργός» και «Η Ζωή και Τίποτα Άλλο» και θα δώσει ένα masterclass με δωρεάν είσοδο την Τρίτη 1/12 στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στις 12.30 μ.μ.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ααβόρα, Ιπποκράτους 180, Αθήνα, τηλ. 210-6423271, 210-6462253, Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός, τηλ. 210-3609695.Τιμές εισιτηρίων: 5 € (γενική είσοδος), 6 € (για ταινίες έναρξης και λήξης), κάρτα διαρκείας 10 προβολών 25 €, 10 δωρεάν εισιτήρια για ανέργους ανά προβολή με σειρά προτεραιότητας και επίδειξη της κάρτας ανεργίας.