Το τιμητικό βραβείο της ''Προσωπικότητας του ελληνικού κινηματογράφου 2015-2016'' έλαβε από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. 

Ο  σκηνοθέτης, παραλαμβάνοντας το βραβείο, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές της Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης για την τιμή που του έκαναν, επιλέγοντάς τον ως ξεχωριστή Προσωπικότητα για το έτος 2015-2016, πρόσθεσε ότι: 

Εμάς τους Κρητικούς μάς ευχαριστεί περισσότερο να δίνουμε παρά να παίρνουμε. Ως εκ τούτου, με χαρά θα ήθελα να αφιερώσω και να αντιδωρήσω αυτό το βραβείο στον εκλεκτό και πολύτιμο συμπαραστάτη μας Απόστολο Βούλγαρη, τόσο στην ταινία El Greco, όσο και τώρα, στη νέα μας ταινία ''Νίκος Καζαντζάκης'', την οποία τοποθέτησε με αγάπη κάτω από τις ανοιχτές φτερούγες του.

Προηγουμένως ο συγγραφέας Μίμης Τσακωνιάτης, συγγραφέας του  υπό έκδοση βιβλίου ''Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής'', προλόγισε το βραβείο τονίζοντας:

Είναι συναρπαστικό πόσο αρχέγονοι είναι οι δημιουργικοί σπόροι Φωτός του μέγιστου εν ζωή Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή καθώς προέρχονται κατευθείαν από τους λαμπερούς καρπούς των ιδίων των θείων αρχέτυπων και ποτίζονται από την κρήνη της Μνημοσύνης...

Μήπως αυτός ο καλλιτέχνης δεν είναι ένας αληθινός σπορέας του Λόγου του Θεού καθώς κάθε φορά με τις ταινίες του φυτεύει αγαθές βόμβες Αγάπης που εκρήγνυται βαθιά μέσα στις ψυχές των θεατών και τις καταυγάζουν με Φως...;                               

Να σημειωθεί ότι βραβεία απονεμήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, στον σκιτσογράφο ΚΥΡ, στην Άννα Βαγενά, στον Κώστα Κόκλα και στη Ντόρα Μπακογιάννη.