Στην Κατερούα -έναν σκουπιδότοπο της Παραγουάης- «σ’ έναν τόπο όπου δεν επιτρέπονται τα όνειρα , σ’ έναν τόπο όπου ένα βιολί στοιχίζει περισσότερο από ενα σπίτι» (όπως αναφέρεται στην ίδια την ταινία), μια παρέα ανθρώπων φτιάχνει βιολιά και τσέλα από άδειους τενεκέδες πετρελαίου, τύμπανα από παλιές ακτινογραφίες, δένει τις χορδές με πιρούνια, βούρτσες μαλλιών και τακούνια γυναικείων παπουτσιών, στήνει μια ολόκληρη ορχήστρα και...γυρίζει τον κόσμο διδάσκοντας ανθρώπινη δύναμη με νότες...

Ήταν η "Ορχήστρα της ανακύκλωσης" (Recycled Orchestra of Cateura) -η ταινία των 84λεπτών, που τεκμηρίωσε την ελπίδα στα χθεσινοβραδινά γενέθλια της ενηλικίωσης του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, πριν την προβολή της ταινίας έναρξης ο διευθυντής και "πατέρας" -όπως τον χαρακτήρισαν όλοι- του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρης Εϊπίδης κλήθηκε στη σκηνή για να ...«σβήσει τα 18 κεράκια -των 18 χρόνων του φεστιβάλ που... δεν σβήνονται με τίποτα», όπως έλεγε η παρουσιάστρια της βραδιάς, δημοσιογράφος Μαρία Κουφοπούλου.

Εξάλλου, ο Δημήτρης Εϊπίδης μπορεί να... φεύγει απ’ το φεστιβαλ –παραμένει, όμως, και μάλιστα επί...τιμή στη Θεσσαλονίκη.

"Περήφανος" για το "παιδί" του -το 18χρονο φεστιβάλ-, δήλωσε ο Δημήτρης Εϊπίδης (ο οποίος κατέθεσε προ διμήνου σχεδόν την παραίτησή του), αλλά και αποφασισμένος, όπως είπε, να ...μείνει κοντά του για να το στηρίζει.

«Έμαθα να εκτιμώ το ντοκιμαντέρ -ένα κινηματογραφικό είδος απόλυτα πραγματικό- από τον Δημήτρη Εϊπίδη, δήλωνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εκφράζοντας έκδηλα την εκτίμηση του στο πρόσωπο του Δημήτρη Εϊπίδη, τον οποίο μάλιστα (όπως ανακοίνωσε και επίσημα) το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να ανακηρύξει σε επίτιμο δημότη και να του απονείμει σχετικό μετάλλιο, καθώς «ανέδειξε την πόλη διεθνώς μέσω της διοργάνωσης».

Την ολιγόλεπτη τελετή έναρξης -πριν την προβολή της ταινίας-, αλλά ιδιαίτερα συγκινητική (με αφορμή την τελευταία εμφάνιση στο φεστιβάλ του εμπνευστή, δημιουργού και διευθυντή του επί 18 χρόνια Δημήτρη Εϊπίδη) παρακολούθησαν στο κατάμεστο "Ολύμπιον" εκατοντάδες κινηματογραφόφιλοι, ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο επικεφαλής του "Ποταμιού" Σταύρος Θεοδωράκης, βουλευτές, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, πιανίστας Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης (που έδειχνε ενθουσιασμένος στη διάρκεια της προβολής της ταινίας) .

Συνολικά στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν 186 ταινίες (οι 17 σε παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές πρεμιέρες και οι 73 απ' αυτές ελληνικές) από 47 χώρες του κόσμου, με μια ευρεία θεματική, αλλά με το προσφυγικό ζήτημα να ξεχωρίζει. "Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία" είναι και ο τίτλος του αφιερώματος του φεστιβαλ, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίστηκε (για την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 11.00 το πρωί, στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας") δημόσια συζήτηση με τίτλο "Αποτυπώνοντας το προσφυγικό ζήτημα. Μέθοδοι, στόχοι, προκλήσεις και δεοντολογία".