Σινεφίλ συγκινήσεις και δροσιά –πολλή δροσιά- περιμένουν τους Αθηναίους που θα ανέβουν τα σκαλιά των 10 αυτών σινεμά

Καλοί οι κήποι και οι επίγειοι υπαίθριοι κινηματογράφοι όμως, όταν το θερμόμετρο δείχνει …στον Θεό, τίποτα δεν συγκρίνεται με την απόλαυση μιας ταινίας «αφ’ υψηλού», σε μια από τις λίγες εναπομείνασες ταράτσες της Αθήνας όπου λειτουργούν ακόμα θερινά σινεμά. Το δροσερό αεράκι διαλύει τις σκοτούρες της ημέρας, το μάτι ταξιδεύει από την οθόνη στα φωτισμένα παράθυρα και το φεγγάρι συναγωνίζεται σε λάμψη τα αστέρια του σινεμά.

Τα παρακάτω 10 θερινά σινεμά βρίσκονται όλα σε ταράτσες –όχι απαραίτητα του κέντρου- της Αθήνας και είναι ό,τι καλύτερο για τα αυγουστιάτικα βράδια:

  1. Σινέ Παρί, Κυδαθηναίων 22, Πλάκα. Μαγευτική θέα, νοσταλγική ατμόσφαιρα, εξαιρετική επιλογή ταινιών. Αν οι διπλανοί σας δεν μιλούν ελληνικά, αυτό οφείλεται στο ότι το σινεμά αποτελεί πλέον τουριστική ατραξιόν διεθνούς εμβέλειας.
  2. Σινέ Ψυρρή, Σαρρή 40, Αθήνα. Πράσινο, θέα, σωστός ήχος –δεν υπάρχουν παρακείμενες πολυκατοικίες- και κάτι για να τσιμπήσετε. Και αν το ζητάει η όρεξή σας, μπαρ και εστιατόρια για όλα τα γούστα σε απόσταση αναπνοής.
  3. Σινέ Λαΐς (Ταινιοθήκη της Ελλάδας), Ιερά Οδός 48, Αθήνα. Περιποιημένη ταράτσα, η καλύτερη επιλογή ταινιών αυτή τη στιγμή με επιλογές από τα καλύτερα του παγκόσμιου κινηματογράφου, το μετρό στα 200 μέτρα . Για τους «μερακλήδες» η περιοχή προσφέρει από κεμπάμπ έως κοκτέιλ.
  4. Η ταράτσα του BIOS, Πειραιώς 84, Αθήνα. Δεν έχει προβολές κάθε μέρα, όμως έχει δυνατά ποτά, αχτύπητη θέα, τυπάκια με ενδιαφέροντα κουρέματα και –καμιά φορά- αξιόλογα happenings. 
  5. Σινέ Βοξ, πλατεία Εξαρχείων, Εξάρχεια. Το καλοκαίρι ήρθε στην ταράτσα του Βοξ και οι περίοικοι μαζεύτηκαν ξανά για να δουν ταινίες με φόντο την πλατεία που ποτέ δεν κοιμάται.
  6. Σινέ Δεξαμενή, πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι. Μια ταράτσα… ίσα με το έδαφος που όμως, λόγω ανωφέρειας, έχει το προνόμιο να έχει άνοιγμα και αέρα. Για ποια ταράτσα μιλάμε; Μας για τη στέγη του Αδριάνειου Υδραγωγείου πάνω στην οποία «πατάει» το σινεμά. Δροσιά, ενημερωμένο κυλικείο, ταινίες πρόσφατης παραγωγής.
  7. Σινέ Παλάς, Υμηττού 109, Παγκράτι. Ιστορικό σινεμά στο πιο πολυσύχναστο σημείο του Παγκρατίου με ποιοτικές ταινίες και τον πιο cult ιδιοκτήτη κινηματογράφου στην Αθήνα, έναν πραγματικό θησαυρό γνώσεων. Η Αρχελάου και τα στέκια της είναι δίπλα.
  8. Σινέ Άνεσις, Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι. Ο ιστορικός κινηματογράφος του τέρματος Αμπελοκήπων επιμένει καλοκαιρινά –το χειμερινό έγινε θέατρο-, στα ψηλά, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και την  υποστήριξη της γειτονιάς.
  9. Σινέ Αβάνα, Λυκούργου 3, Χαλάνδρι. Δυο βήματα από την πολύβουη Κηφισίας (στάση Κολλέγιο) το σινεμαδάκι (στην ταράτσα του χειμερινού) είναι μια όαση δροσιάς και ησυχίας.
  10. Σινέ Παράδεισος, Δημοτικός Κινηματογράφος Κορυδαλλού, Ζάππα 4, Κορυδαλλός. Ένα σινεμά-κόσμημα στην ταράτσα του υποδειγματικού χειμερινού κινηματογράφου του δήμου που αξίζει διπλά για την επιλογή των ταινιών που προβάλλει.