Το πανέξυπνο βιβλίο του Ντάνιελ Κέλμαν για τον κόσμο της τέχνης μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Βόλφγκανγκ Μπέκερ

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες η ταινία «Εγώ και ο Καμίνσκι» του Βόλφγκανγκ Μπέκερ («Good bye Lenin!»). Βασισμένη στο εξαιρετικό ομότιτλο βιβλίο του γερμανού Ντάνιελ Κέλμαν, η ταινία παρακολουθεί τις ιστορίες του Σεμπάστιαν Τσέλνερ, ενός αποτυχημένου κριτικού τέχνης, και του Μάνουελ Καμίνσκι, ενός ελάσσονος ζωγράφου του κινήματος του μοντερνισμού, μαθητή του Ματίς και φίλου του Πικάσο, ο οποίος ζει απομονωμένος με την κόρη του σε ένα χωριό στις Άλπεις.

Για να αναζωογονήσει τη φθίνουσα καριέρα του, ο Σεμπάστιαν Τσέλνερ συλλαμβάνει το σχέδιο να συγγράψει την βιογραφία του Καμίνσκι. Σε αυτό τον ωθεί η (λανθασμένη) εντύπωση πως ο ζωγράφος δεν θα ζήσει για πολύ ακόμα και ότι, μετά θάνατον, η φήμη θα εκτοξευτεί συμπαρασύροντας και το δικό του συγγραφικό δημιούργημα. Δυστυχώς για τον Τσέλνερ, τα πράγματα εξελίσσονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Τα κωμικά επεισόδια που ακολουθούν είναι ένα σχόλιο για τον αμοραλισμό, την αλαζονεία αλλά και την κενότητα του κόσμου της τέχνης.

Στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ντάνιελ Μπρουλ (Σεμπάστιαν Τσέλνερ) και Γέσπερ Κρίστενσεν (Μάνουελ Καμίνσκι).

Τα βιβλία του Ντάνιελ Κέλμαν «Εγώ και ο Καμίνσκι» και «Η μέτρηση του κόσμου» κυκλοφορούν σε μετάφραση Κώστα Κοσμά από τις εκδόσεις Καστανιώτη.