Οι πέντε πρώτοι που θα στείλουν μήνυμα με το ονοματεπώνυμό τους και την ένδειξη «Συγγραφέας» στο [email protected] θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την avant premiere της ταινίας αύριο Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 20:00 στον κινηματογράφο Δαναός.

Ένα διαφορετικό θρίλερ με άρωμα παλιού σινεμά κάνει πρεμιέρα της επόμενες ημέρες στις ελληνικές αίθουσες. Ο «Συγγραφέας» του βραβευμένου Yann Gozlan, με τον ανερχόμενο Πιερ Νινέ και την Αν Ζιραρντό, έχει εντυπωσιάσει όπου και αν προβλήθηκε χάρη στην σεναριακή πρωτοτυπία του, τις εξαιρετικές ερμηνείες και το άρωμα κοσμοπολιτισμού που αποπνέει.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Ματιέ (Πιερ Νινέ) είναι ένας νεαρός επίδοξος συγγραφέας που του λείπει η έμπνευση. Αναζητά με πάθος μια ιδέα που θα του επιτρέψει να ξεχωρίσει, όμως δεν τη βρίσκει. Έτσι, όταν σκοντάφτει πάνω σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία –ο δημιουργός της δεν ζει- δεν διστάζει να την οικειοποιηθεί και να την παρουσιάσει ως δική του. Για καλή –ή κακή;- του τύχη, η ιστορία αυτή θα αποτελέσει το διαβατήριό του προς την επιτυχία.

Η καθιέρωση θα επιτρέψει στον Ματιέ να πλησιάσει τη γυναίκα που αγαπά, την Αλίς (Αν Ζιραρντό), η οποία γοητεύεται από το (δανεικό) ταλέντο του και το καλλιτεχνικό προφίλ του. Θα την παντρευτεί και μαζί θα βρουν καταφύγιο στην βίλα των δικών της στην Κυανή Ακτή, όσο εκείνος θα αναζητά το θέμα του επόμενου βιβλίο του.

Όμως, η ευτυχία του είναι βασισμένη σε ένα ψέμα, ένα ψέμα που μπορεί να αποκαλυφθεί ανά πάσα στιγμή. Ο Ματέ κοιμάται και ξυπνάει με τον φόβο ότι η γυναίκα του θα μάθει την αλήθεια, ότι δηλαδή το βιβλίο που τον καθιέρωσε δεν είναι δικό του έργο, και ο φόβος αυτός τον οδηγεί λύσεις απελπισίας.

Ο Γιαν Γκοζλάν, σκηνοθέτης της ταινίας, λέει για τον «Συγγραφέα»:

«Ήθελα να κάνω μια ταινία σε ένα τυποποιημένο genre με έναν χαρακτήρα που κάνει μια συμφωνία με τον διάβολο για να επιτύχει το όνειρο του, να ζωγραφίσω το πορτρέτο ενός νεαρού άνδρα σε αναζήτηση ταυτότητας, ο οποίος δεν θα καταφέρει να κερδίσει.

Η ταυτότητα είναι ένα θέμα που πάντα με συνάρπαζε. Είναι ένα θέμα παγκόσμιο και ιδιαίτερα ρομαντικό. Το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε αυτό που είμαστε και σε αυτό που φιλοδοξούμε να γίνουμε. Τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε για να το πετύχουμε; Ποιο είναι το τίμημα που πληρώνουμε; Κλέβοντας το χειρόγραφο ενός νεκρού ο Mathieu Vasseur, ο ήρωας μου, αιχμαλωτίζεται σε ένα ψέμα που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει.

Μπορεί να χαθείς σε ένα ψέμα, μπορεί να τρελαθείς. Το θέμα μού φαίνεται πολύ επίκαιρο με όλα αυτά τα περιστατικά λογοκλοπής που έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία.

Έγραψαν για την ταινία:

«Εξαιρετικά κομψό!... O Πιερ Νινέ πετυχαίνει έξοχα έναν δύσκολο συνδυασμό ηθικής και διεστραμμένης γοητείας, που θα επιτρέψει στο κοινό να συνδεθεί βαθειά με τον χαρακτήρα του σχεδόν παρά τις επιλογές και τις πράξεις του.»

THE HOLLYWOOD REPORTER

«Ο νεαρός Γάλλος σταρ, εδώ παίζει έναν ρόλο στο ύφος του Αλέν Ντελόν στα θρίλερ της δεκαετίας του 1960, όπως το «Γυμνοί στον Ήλιο» -που βασίστηκε στο πρώτο μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ με ήρωα τον Ρίπλεϊ - και το «Η πισίνα» του Jacques Deray.»

THE HOLLYWOOD REPORTER

«Στην ταινία «Ο Συγγραφέας» δημιουργείται μια διαστρεβλωμένη ηθική προοπτική, που οδηγεί το κοινό να εμπλακεί στις πράξεις του εγκληματία –είμαστε εξίσου ανήσυχοι με τον Mathieu και ανακαλύπτουμε ότι κι εμείς οι ίδιοι ελπίζουμε ότι θα αποφύγει τη δικαιοσύνη, ακόμη και όταν εκείνος καταφεύγει στη δολοφονία προκειμένου να καλύψει τα ίχνη του.»

THE GUARDIAN

Η ταυτότητα της ταινίας:

Σκηνοθεσία  YANN GOZLAN
Σενάριο YANN GOZLAN, GUILLAUME LEMANS
Προσαρμογή, διάλογοι YANN GOZLAN, GUILLAUME LEMANS, GRÉGOIRE VIGNERON
Διεύθυνση φωτογραφίας  ANTOINE ROCH AFC
Μοντάζ GRÉGOIRE SIVAN
Μουσική CYRILLE AUFORT
Σκηνικά JEAN-PHILIPPE MOREAUX ADC

Ήχος FRÉDÉRIC HEINRICH, NICOLAS BOUVET, MARC DOISNE
Σκριπτ CHRISTINE RICHARD
Α’ βοηθός σκηνοθέτη PRUNE BRACHET
Μακιγιάζ LAURA OZIER
Κοστούμια OLIVIER LIGEN

Casting BRIGITTE MOIDON ARDA,  MARIE DE LAUBIER
Γενική διεύθυνση JEANNE GRANVEAUD
Διευθυντής παραγωγής THOMAS JAUBERT
Διεύθυνση Post Production JULIE FLAMENT

Μια συμπαραγωγή: 24 25 FILMS - WY PRODUCTIONS - TF1 FILMS PRODUCTION - MARS FILMS
Mε τη συμμετοχή των: OCS CINE+, TF1, HD1
Σε συνεργασία με: B MEDIA 2012-BACKUP MEDIA - MANON 5
Με την υποστήριξη DE LA RÉGION PROVENCE-ALPES-CÔTE D’AZUR L’ANGOA και του CNC.

Παίζουν: PIERRE NINEY στον ρόλο του MATHIEU VASSEUR, ANA GIRARDOT στον ρόλο της ALICE FURSAC, ANDRÉ MARCON στον ρόλο τού  ALAIN FURSAC, VALÉRIA CAVALLI στον ρόλο τής  HÉLÈNE FURSAC, THIBAULT VINÇON  στον ρόλο  του STANISLAS RICHER, MARC BARBÉ στον ρόλο του VINCENT, LAURENT GREVILL στον ρόλο του STÉPHANE MARSAN, SACHA MIJOVIC στον ρόλο του FRANCK

Στις  6 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους  από την FILMTRADE