Το μοναδικό ελληνικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Βερολίνο γίνεται δύο χρονών και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους σινεφίλ από 18 έως 11 Ιανουαρίου

Το όνειρο κάποιων Ελλήνων –φιλελλήνων- στο Βερολίνο έγινε πέρυσι πραγματικότητα. Ένα πραγματικό φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου έδωσε την ευκαιρία στο σινεφίλ κοινό της γερμανικής πρωτεύουσας να πάρει μια γεύση από τη σύγχρονη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Με τη συμμετοχή σημαντικών ελλήνων κινηματογραφιστών, με αφιερώματα και «ανοίγματα» τις διάφορες κοινότητες (queer & LGBT), με ομιλίες και εκδηλώσεις που ξεφεύγουν από τα αυστηρά όρια της μεγάλης οθόνης, το Hellas Filmbox Berlin έκανε πέρυσι το ντεμπούτο του και δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες.

Τι φετινό 2ο Hellas Filmbox Berlin θα ανοίξει τα φτερά του από 18 έως 22 Ιανουαρίου 2017 στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon. Με Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, με ταινίες μυθοπλασίας, με ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους καθώς και αφιερώματα και special screenings. To φεστιβάλ θα πλαισιώσουν ανοιχτές συζητήσεις, masterclass, μουσικές εκδηλώσεις με συνέργειες και συνεργασίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη φετινή διοργάνωση θα έχει τo πρόγραμμα New Vision όπου συμμετέχουν ταινίες που ξεπερνούν τα κινηματογραφικά όρια, ενισχύοντας τη κινηματογραφική εμπειρία. Η φετινή επιλογή έγινε από τους υπεύθυνους του τμήματος, Δημήτρη Αργυρίου, σκηνοθέτη και προγραμματιστή στα φεστιβάλ Πάτμου και Interfilm, και Klaus Salge, παραγωγό και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Ταινίες Μυθοπλασίας:

«Interruption» του Γιώργου Ζώη, 2015

«Το Σύμπτωμα» του Άγγελου Φραντζή, 2015

Ντοκιμαντέρ:

«Ο φίλος μου ο Larry Gus» του Βασίλη Κατσούπη, 2015

Ταινίες Μικρού Μήκους:

«Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, 2016

«Έκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα, 2015

«Aurelia» των Κρέοντα Κρυωνά & Χρήστου Μπουραντά, 2015

«Drive Through» του Στέφανου Παυλάκη, 2015

Το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, το «Interruption» του Γιώργου Ζώη, «Το Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή και «Ο φίλος μου ο Larry Gus» του Βασίλη Κατσούπη έχουν  ήδη πάρει το βάπτισμα του πυρός σε διεθνή φεστιβάλ. Το «Drive Trough» βασίζεται σε μια σειρά από φωτογραφίες οι οποίες με περίτεχνο τρόπο εικονοποιούν την αφήγηση της ιστορίας, μια αφήγηση πολυεπίπεδη που σχολιάζει μεταξύ άλλων την ταξιδιωτική φωτογραφία και την αισθητική των φωτογραφικών κολάζ. Στην animation «Aurelia» ένα νεαρό κορίτσι διασχίζει την άδεια πόλη, ενώ θραύσματα από το παρελθόν της ξετυλίγουν το χρονικό ενός ασυνήθιστου και άρρηκτα δεμένου με τη ζωή της φαινομένου: μια παγκόσμια πανδημία από μέδουσες. Η Φαίδρα Τσολίνα στο «Έκδυσις» καταγράφει το σουρρεαλιστικό ταξίδι ενός αναποφάσιστου μυαλού: Ένας άντρας στη μέση του πουθενά συναντά ένα παράξενο κορίτσι με το όνομα Dog και με μία λευκή πέτρα για οδηγό του, θα φτάσει σε μία ερημική παραλία που θα αποτελέσει το σημείο επανεκκίνησής του...

«Οριζοντίως ή καθέτως, μυθοπλασία ή ντοκιμαντέρ, κινηματογραφημένη εικαστική τέχνη, βίντεο, ρεαλισμός ή μη – το πρόγραμμα New Vision είναι ο τόπος που οι δημιουργικοί πειραματισμοί ξεπερνούν τα φιλμικά όρια» λέει η Διευθύντρια του φεστιβάλ Σάντρα φον Ρουφίν.