Χριστουγεννιάτικη προβολή KinderDocs. Μία διπλή προβολή για δύο ταλαντούχα παιδιά.  Τον Μο που στα 11 του γίνεται δημιουργός, κατασκευαστής και επιχειρηματίας χειροποίητων παπιγιόν στο Τενεσί. Σήμερα η εταιρεία του Μο’s Bows αξίζει 1,5 εκατ. δολάρια και ο ίδιος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 30 νέους με την μεγαλύτερη επιρροή για το 2017 σύμφωνα με το περιοδικό Time. Μαζί με τον Μο και η ιστορία του 13χρονου Geert από την Ολλανδία ενός ταλαντούχου εικαστικού καλλιτέχνη, ο οποίος ετοιμάζεται για την μεγάλη του έκθεση στο Stedelijk Μουσείο στο Άμστερνταμ ένα διεθνές μουσείο αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη και το design.

Geert, Katinka de Maar, Ολλανδία, 25’, 2016
Ο 13χρονος Γκερτ από την Ουτρέχτη είναι πολλά υποσχόμενος εικαστικός καλλιτέχνης. Το αποδεικνύουν τα σχέδια, οι πίνακες και τα άλλα έργα τέχνης του. Το σουρεαλιστικό έργο του, μάλιστα, κέρδισε έναν μεγάλο διαγωνισμό, και ήδη παρουσιάζεται σε εκθέσεις. Συναντά το είδωλό του, τον σχεδιαστή Maarten Baas, που θα τον βοηθήσει να δώσει μορφή στο όραμά του μέσα από απλά υλικά, να ξεπεράσει τις αμφιβολίες και να κάνει μια δική του έκθεση στο Stedelijk Museum του Άμστερνταμ.

Στα Ολλανδικά με ελληνικούς υπότιτλους

Mo’s Bows, André Hörmann, 15’, Γερμανία, 2014
Ο Mo είναι 11 ετών και ζει με τη μητέρα του και τις δύο θείες του στο Μέμφις του Τενεσί. Τρελαίνεται να κάνει ποδήλατο, να τραγουδάει και να χορεύει. Είναι όμως επίσης επιχειρηματίας, και μάλιστα πολύ επιτυχημένος! Σχεδιάζει και κατασκευάζει παπιγιόν, για κάθε περίσταση, παπιγιόν χαρούμενα, σε έντονα χρώματα και μοτίβα. Την τέχνη την έμαθε από τη γιαγιά του. Ζει τον πυρετό των Χριστουγέννων - όχι μόνο λόγω των δώρων, αλλά επειδή για πρώτη φορά έχει δικό του πάγκο στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Στόχος του είναι να φτιάξει όσα περισσότερα παπιγιόν μπορεί, και σε αυτή του την προσπάθεια τον στηρίζει όλη του η οικογένεια.

Στα Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00, Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138

Μετά την προβολή

Μουσείο Μπενάκη
Μετά την προβολή του KinderDocs στην Αθήνα την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «όλοι μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί» με καλεσμένες την αρχιτέκτονα & εικαστικό Χαρά Μαραντίδου και την καλλιτέχνη Κατερίνα Σισκοπούλου. Όσα παιδιά επιθυμούν θα μπορούν επίσης να πάρουν μέρος στο παιχνίδι ζωγραφικής και αναζήτησης Look for more #morebenaki της Κατερίνας Σισκοπούλου.

Look for more #morebenaki
Ένα παιχνίδι ζωγραφικής και αναζήτησης για μικρούς και μεγάλους! Στόχος να ανακαλύψουμε τα 55 αντικείμενα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη κρυμμένα σε ένα λαβύρινθο γραμμών και σχημάτων. Το παιχνίδι είναι μια δημιουργία της Κατερίνας Σισκοπούλου και βοηθάει στην εξοικείωση των παιδιών με εκθέματα, καλλιτέχνες και πολιτισμούς από τις συλλογές του Μουσείου μέσω απλών σχημάτων και δημιουργικής έκφρασης. Αφού τα αναγνωρίσουμε, θα τα χρωματίσουμε και στην συνέχεια θα πάρουμε το έργο μας μαζί μας για να το κολλήσουμε στο δωμάτιό μας ή να το χρησιμοποιήσουμε για σουπλά στο θρανίο μας ή στο Κυριακάτικο τραπέζι.

Κατερίνα Σισκοπούλου designer
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1995, η Κατερίνα Σισκοπούλου από μικρή είχε σαφή κλίση προς τη ζωγραφική και τα εικαστικά. Σπούδασε για 4 χρόνια εικονογράφηση και οπτική επικοινωνία στο Λονδίνο με ιδιαίτερη αγάπη για το ελεύθερο σχέδιο, τα παιδικά βιβλία και το σινεμά. Εδώ και μερικούς μήνες εργάζεται ως γραφίστρια στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη και ως εικονογράφος σε εκδόσεις παιδικών βιβλίων και εφημερίδων. katerinasiskopoulou.com

Χαρά Μαραντίδου / αρχιτέκτονας & εικαστικός
Η Χαρά Μαραντίδου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Eικαστικός, αρχιτέκτων και designer, ασχολείται με τη σύνθεση, το σχεδιασμό και την εφαρμογή δημιουργικών έργων σε διάφορα πεδία των εικαστικών τεχνών. Είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Εικονογραφεί και  δημιουργεί βιβλία, παιχνίδια και εκπαιδευτικό υλικό για Μουσεία, Πολιτιστικούς Φορείς, Εκδοτικούς οίκους και σχολεία. Παράλληλα, διερευνά μια διαφορετική οπτική στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από συνεργασίες με σχολεία σχεδιάζοντας δημιουργικές στρατηγικές και εκπαιδευτικά σενάρια. Στη δουλειά της συνδυάζει πάντα την ορθολογική σκέψη ενός αρχιτέκτονα με την δημιουργική ελευθερία του καλλιτέχνη.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - KinderDocs Art Lab
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την ομάδα του  KinderDocs, την Νατάσσα Ντόρτογλου, Υπεύθυνη του εργαστηρίου μόδας Catwalk project. Όσα παιδιά επιθυμούν θα μπορούν επίσης να πάρουν μέρος στο KinderDocs Art Lab ένα βιωματικό καλλιτεχνικό εργαστήριο σχεδιασμένο από τα εκπαιδευτικά τμήματα του Μουσείου για παιδιά ηλικίας από 8 ετών, με αφορμή τις 2 ταινίες.

KinderDocs Art Lab
Θα ξεκινήσουμε με επίσκεψη σε επιλεγμένα έργα τέχνης στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου. Και μετά … ώρα για δράση στα εργαστήρια! Στο εργαστήρι Μο τα παιδιά θα δημιουργήσουν το δικό τους παπιγιόν, ενώ στο εργαστήρι Geert τα παιδιά θα κατασκευάσουν τρισδιάστατα έργα τέχνης, τα οποία θα σταθούν στο χώρο και θα συνομιλήσουν με τα έργα τέχνης του μουσείου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 ετών.  Διάρκεια: 60΄ μετά την λήξη της διπλής προβολής. Σχεδιασμός, υλοποίηση: Βίλλυ Πολυζούλη, παιδαγωγός, μουσειολόγος ΜΜΣΤ & Αίθρα Γραμματικού: μουσειοπαιδαγωγός.

Κόστος: 2 ευρώ επιπλέον του εισιτηρίου KinderDocs (το οποίο είναι 3 ευρώ για τα παιδιά και 6 για τους ενήλικες).

Πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 2310 240002 (Πέμπτη-Σάββατο 9:00-17:00 Κυριακή 11:00-15:.00)