Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης θα παραδώσει σεμινάριο για την σωστή απαγγελία των λογοτεχνικών κειμένων με αφορμή την παραγωγή του ΚΘΒΕ «Απολογία Σωκράτους- με τη δύση του ήλιου».

Σε μια πρωτότυπη κίνηση κατέληξε η διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Με αφορμή την έναρξη της προετοιμασίας για την καλοκαιρινή παραγωγή του οργανισμού «Απολογία Σωκράτους- με τη δύση του ήλιου», ο σκηνοθέτης της παράστασης Δήμος Αβδελιώδης θα παραδώσει τριήμερο σεμινάριο με θέμα: «Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου, ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος». Στόχος του σεμιναρίου στο οποίο θα συμμετάσχουν ηθοποιοί, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και όποιος άλλος το επιθυμεί είναι να καταλάβουν οι συμμετέχοντες ότι ο παράγων που ρυθμίζει την ορθότητα των σημασιών και του νοήματος της κάθε λέξης και της κάθε φράσης είναι, κατά κύριο λόγο, η ορθολογική προετοιμασία, που στηρίζεται στη λογική επεξεργασία της κάθε αυτόνομης νοηματικής φράσης.

Το σεμινάριο, όπως αντιλαμβάνεστε, πραγματοποιείται καταρχήν για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του θιάσου, ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο του Πλάτωνα «Απολογία Σωκράτους» στα αρχαία ελληνικά (με υπότιτλους) σε αρχαία θέατρα. Είναι η πρώτη φορά που το αρχαίο κείμενο θα δοκιμαστεί στη σκηνή στη σύγχρονη εποχή και οι απαιτήσεις από τους ηθοποιούς είναι τεράστιες. Όμως, εκτός από το σκηνικό αποτέλεσμα που θα έχουμε τη δυνατότητα να το κρίνουμε σε μερικούς μήνες, το ΚΘΒΕ μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα να επωφεληθούμε, βελτιώνοντας το επικοινωνιακό μας οπλοστάσιο. Διότι, ο σωστός τρόπος εκφοράς του λόγου, σε αρμονία με αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε, είναι το κλειδί για να γινόμαστε κατανοητοί.

Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετέχουν πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής: Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου στις 21, 22 και 23/4 (ώρες πραγματοποίησης σεμιναρίων: 18.00-20.30). Δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται έως τις 17 Απριλίου 2015 στο Γραφείο Παραγωγής του ΚΘΒΕ, τηλ: 2315 200008.