Ο καλιφορνέζος αρχιτέκτονας τοπίου που συνυπογράφει την κατασκευή του Εθνικού Μνημείου της 11ης Σεπτεμβρίου στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι θα μιλήσει την Πέμπτη 21 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αν υπάρχει μια επαγγελματική κατηγορία σήμερα –πλην showbiz- στην οποία η κοινωνική διαστρωμάτωση είναι παραπάνω από εμφανής, είναι οι αρχιτέκτονες. Η αριστοκρατία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής απολαμβάνει αμοιβών αντίστοιχων με τους τραπεζίτες και χαίρει εκτίμησης αντίστοιχης με τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους. Κατέχει επίσης εξέχουσα θέση στο ρόστερ των ομιλητών σε διακεκριμένα πανεπιστήμια και πολιτιστικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Ο Πίτερ Γουόκερ δεν αποτελεί εξαίρεση. Από το γραφείο του στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια έχει επιβλέψει αμέτρητα projects μεταξύ των οποίων και κάποια τόσο γνωστά ώστε να δικαιολογούν την συμπερίληψή του στην κατηγορία των μεγάλων. Οι αρχιτεκτονικοί του σχεδιασμοί ποικίλλουν από μικρούς κήπους σε καινούργιους οικισμούς και από αστικά πάρκα μέχρι campus πανεπιστημιακών σχολών, με ιδιαίτερη έμφαση σε αστικά και περιβαλλοντικά θέματα κάθε είδους γεωγραφικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Κίνα.

 

Όμως το project εκείνο που τον έκανε γνωστό στα εκατομμύρια των αναγνωστών εφημερίδων σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε εκείνους που δεν συγκινούνται ιδιαίτερα από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, είναι το Εθνικό Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στην κατασκευή του οποίου συνεργάστηκε με τον Μάικλ Άραντ του γραφείου Handel Architects. Το μνημείο, δύο δεξαμενές από γρανίτη στο σημείο όπου ήταν τα θεμέλια των Πύργων, φυτεμένες περιμετρικά με βελανιδιές, αποτελεί τόπο αναψυχής και σημείο περισυλλογής για τους κατοίκους της μητρόπολης.

Ο Πίτερ Γουόκερ θα βρεθεί στην Αθήνα για μια διάλεξη με τίτλο «Μια ζωή σχέδιο και δύο μνημεία» την Πέμπτη 21 Μαΐου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Την συζήτηση θα συντονίσει ο αρχιτέκτων και αρχιτέκτων τοπίου Θωμάς Δοξιάδης.

Peter Walker  «Μια ζωή σχέδιο και δύο μνημεία», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πέμπτη 21 Μαΐου, ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από τον ιστότοπο diavlos.grnet.gr του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και από το www.megaron.gr.