Το καθιερωμένο ετήσιο flea market του μουσείου θα γίνει το Σάββατο 16 Μαΐου με vintage ρούχα, αντικείμενα, αντίκες, βιβλία, έργα τέχνης, βινύλια, αφίσες, ξεναγήσεις και εργαστήρια.

Τα flea markets, οι υπαίθριες και λιγότερο υπαίθριες αγορές της Ευρώπης με τους πάγκους τους όπου μπορεί κανείς να βρει από βιβλία έως ρούχα και έπιπλα, είναι ένα από τα πιο διακριτά γνωρίσματα του αστικού βίου στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, ακόμα και τη Μόσχα. Στην Ελλάδα τη σχετική παράδοση υπηρετούν οι λαϊκές, οι ημι-υπαίθριες αγορές του Μοναστηρακίου και του Πειραιά και οι περιοδικές αγορές που οργανώνονται από μικρούς παραγωγούς, δημιουργούς και σχεδιαστές τα τελευταία χρόνια για λόγους γνωριμίας με το κοινό.

Υπάρχει βέβαια και μια ακόμα οψιόν: οι αγορές-μπαζάρ που οργανώνουν ιδρύματα και πολιτιστικοί φορείς, συνήθως μία ή δύο φορές τον χρόνο, για να συσφίξουν τις σχέσεις τους με το κοινό τους σε πιο χαλαρή ατμόσφαιρα και, φυσικά, να ενισχύσουν το ταμείο τους που τα προηγούμενα χρόνια ήταν σταθερά μείον.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πάντα δραστήριο και εφευρετικό, υπήρξε πρωτοπόρο και σε αυτό τον τομέα. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή διοργανώνει το ετήσιο flea market του, στο οποίο μπορεί κανείς να βρει vintage ρούχα, αντικείμενα, αντίκες, βιβλία, έργα τέχνης, βινύλια και αφίσες σε πολύ λογικές τιμές. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση των δράσεων του μουσείου και –γιατί όχι;- η καλοπέραση όλων μας που θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε Σάββατο και Κυριακή στους φιλόξενους χώρους του μουσείου, να χαζολογήσουμε, να ξεναγηθούμε και να ψωνίσουμε.

 

Κι επειδή ένα μουσείο δεν μπορεί ποτέ να παραμελεί τους εκπαιδευτικούς του στόχους, ιδού το πρόγραμμα ξεναγήσεων και εργαστηρίων που θα ισχύσει το σαββατοκύριακο 16 και 17 Μαΐου από τις 11.30 ως τις 21.00:

Σάββατο 16.05, 12:00-14:00, Eλεύθερη είσοδος, Ενήλικες

«ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ» Θεματική ξενάγηση και εικαστικό εργαστήριο για ενήλικο κοινό με θέμα τους μηχανισμούς των σύγχρονων κοινωνιών και τον διάλογο της ιδέας με το υλικό στο σύγχρονο έργο τέχνης. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με τον εικαστικό Χρήστο Κούντουρα.

Κυριακή 17.05, 11:30-14:30, Eλεύθερη είσοδος, Παιδιά και Ενήλικες

«Μουσείο εν κινήσει» Για μια μέρα οι μικροί και οι μεγάλοι μας φίλοι καλούνται να φανταστούν και να δημιουργήσουν το ιδανικό τους μουσείο. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με τον media artist Μπάμπη Αλεξιάδη.

Κυριακή 17.05, 12:00-14:00, Eλεύθερη είσοδος, Ενήλικες

«ΚΑΜΒΑΣ: ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 20ου αι.» Θεματική ξενάγηση και εικαστικό εργαστήριο εστιασμένα στη ματιά των πρωτοπόρων Ελλήνων ζωγράφων των αρχών του 20ού αιώνα. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με τον εικαστικό Χρήστο Κούντουρα.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατία 154, ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 240002, [email protected], www.mmca.org.gr