Είναι το τιμώμενο μουσείο το φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και ανταποδίδει με εκθέσεις, ξεναγήσεις και θεατρικές παραστάσεις.

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 1977 ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Η ημέρα είθισται να γιορτάζεται με συναυλίες, ξεναγήσεις και διευρυμένο ωράριο από τα περισσότερα μουσεία σε Ευρώπη και Αμερική, όμως η οικονομική στενότητα και η χρόνια αδιαφορία της πολιτείας οδήγησε τα ελληνικά μουσεία σε λύσεις λιγότερο λαμπρές –έως και στην πλήρη αποσιώπηση του εορτασμού.

Ευτυχώς, κάθε χρόνο το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίων Μουσείων (ICOM) ορίζει ένα τιμώμενο μουσείο το οποίο επιφορτίζεται με την υποχρέωση να βγάλει ασπροπρόσωπα όλα τα μουσεία της χώρας. Φέτος τον ρόλο αυτό ανέλαβε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου το οποίο οργάνωσε σειρά δράσεων από τις 15 έως τις 24 Μαΐου:

Έναρξη του εορτασμού
Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, 19:00 (Παλαιοί Φούρνοι και Νέο Υδαταέριο)

 • Χαιρετισμοί και ομιλίες από εκπροσώπους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, του ICOM, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και ειδικούς σε θέματα μουσείων και βιομηχανικής κληρονομιάς
 • Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Το Γκάζι» (1967) του Δ. Σταύρακα
 • Μουσικό event από τους Crime Swing Investigation (C.S.I.)

Περιοδικές εκθέσεις
Δευτέρα 18-Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 10:00-20:00 (Παλαιοί Φούρνοι)

 • Έκθεση παιδικής ζωγραφικής «Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους», με 30 έργα παιδιών από 6-10 ετών. Μια συνεργασία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
 • Έκθεση «Σωλήνες, πόδια και χρώματα στο Μουσείο» με κολάζ φωτογραφιών μαθητών που επισκέφτηκαν το ΒΜΦ. Την έκθεση επιμελούνται οι εθελοντές του Μουσείου.

Θεματικές ξεναγήσεις και συζητήσεις με τους δημιουργούς του ΒΦΜ
Τρίτη 19- Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, 17:00-20:00

 • «Άνθρωποι και μηχανές στο εργοστάσιο φωταερίου»

Τρίτη 19 Μαΐου, 18:30 (Καμινάδα Β)
Ξενάγηση από το Γιάννη Στογιαννίδη, Ιστορικό-ερευνητή

Ο ιστορικός Γιάννης Στογιαννίδης μας καλεί σε μια διαδρομή στο Μουσείο για να γνωρίσουμε όλους αυτούς χάρη στους οποίους λειτουργούσε το εργοστάσιο φωταερίου, τους μηχανικούς, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες.

 • «ΒΜΦ Backstage!»

Παρασκευή 22 Μαΐου, 17:00 (Παλαιοί Φούρνοι)
Συζήτηση με τους:
- Ανδρομάχη Γκαζή, Επίκουρος καθηγήτρια μουσειολογίας (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο)
- Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, Αρχιτέκτων Μουσειολόγος
- Χριστόφορο Μπρέλλη, Σχεδιαστής (Antidot Design Studio)

Πώς ένα παλαιό εργοστάσιο φωταερίου αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε μουσείο; Τι σημαίνει φτιάχνω ένα μουσείο; Σχεδιάζω την εταιρική ταυτότητα; Σχεδιάζω μια διαδρομή; Αναζητώ το κοινό μου ενώ παράλληλα προσπαθώ να προσεγγίσω νέα κοινά; Μεταδίδω τις ιδέες μου σε απλή γλώσσα;

Η Ανδρομάχη Γκαζή, η Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου και ο Χριστόφορος Μπρέλλης συζητούν με το κοινό και εξηγούν τις προσδοκίες και τη λογική πίσω από το σχεδιασμό του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου αλλά και τη διαδικασία ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου.

 • «Όταν τα αντικείμενα μιλούν»

Σάββατο 23 Μαΐου, 18:30 (Καμινάδα Β)
Ξενάγηση από τη Θάλεια Σπυριδάκι, Αρχαιολόγο-μουσειολόγο

Με τη βοήθεια της Θάλειας Σπυριδάκι, ανακαλύπτουμε τη συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που διασώθηκε χάρη στους πρώην εργαζόμενους στο παλαιό εργοστάσιο και μέρος της παρουσίαζεται στο χώρο του Μουσείου.

Για συμμετοχή στη συζήτηση και στις ξεναγήσεις, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.

«Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου»
Σάββατο 23- Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 12:00-14:30 (Παλαιοί Φούρνοι)

 • Δραματοποίηση των 6 παραμυθιών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το φωταέριο...» με θέμα το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου, για παιδιά 5-12 ετών.

Τιμή ημερήσιου εισιτηρίου/παιδί: 3 ευρώ. Προπώληση στο Πωλητήριο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου από 8 Μαΐου.

 • «Ακούω, αγγίζω και μυρίζω ένα μουσείο»

Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 10:00 (Καμινάδα Β)

Ξενάγηση για άτομα με μειωμένη όραση και τύφλωση. Σε συνεργασία με τους Atenistas.

 • «Γκάζι: ένα Βιομηχανικό Μουσείο, μια εικαστική προσέγγιση»

Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 10:00-12:00 (Πίσω αυλή)

 • Υπαίθρια εργαστήρια ζωγραφικής για οικογένειες με παιδιά 5-13 ετών, με την Κατερίνα Κιπενή-Θαλασσινού (εικαστικός, απόφοιτη των εικαστικών εργαστηρίων του μουσείου και φοιτήτρια της ΑΣΚΤ). Σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν αλλά απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στα 210 3312621 και 210 3312750 (Γραμματεία Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης).

Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 210 3453548, [email protected], www.technopolis-athens.com.