Το Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με μια σειρά από δράσεις για μεγάλους και παιδιά.

Μια βόλτα στα στενά γύρω από την Ακρόπολη αποτελεί πάντα δελεαστική προοπτική για το σαββατοκύριακο. Το σαββατοκύριακο που βρίσκεται προ των θυρών όμως η βόλτα στα πέριξ του Ιερού Βράχου αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον. Το Μουσείο Ακρόπολης, η κορωνίδα των μουσείων της Αθήνας, προτείνει επ’ ευκαιρία των εορτασμών της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων ένα σύνθετο πρόγραμμα εκδηλώσεων που, σε συνδυασμό με το διευρυμένο ωράριο και την ελεύθερη είσοδο, θα βάλει σε πειρασμό όλους εκείνους που δεν θα απομακρυνθούν από την πρωτεύουσα. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

 

Το Σάββατο 16 Μαΐου ( Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων) το πρόγραμμα προβλέπει:

«Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες». Βραδινή θεματική παρουσίαση από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου. Η παρουσίαση θα γίνει στα ελληνικά στις 8:30 μ.μ. και 10:30 μ.μ. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές θα γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το βράδυ και μετά. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.  

Ευρωπαϊκά τραγούδια με μουσική τζαζ. Το Μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του στις 9 μ.μ. το Κουιντέτο Δημήτρη Βασιλάκη που θα ερμηνεύσει τραγούδια από διάφορα μέρη της Ευρώπης, με άρωμα τζαζ, swing, latin, blues, fado, r&b, cool, με την εκφραστική φωνή της νέας τραγουδίστριας και συνθέτιδας, Σάσας Παπαλάμπρου.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα).

 

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων) το πρόγραμμα προβλέπει:

«Ο κόρακας και άλλα φτερωτά». Θεματική παρουσίαση για ενήλικες από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου. Ώρες παρουσιάσεων: Στα ελληνικά 10:30 π.μ., 12:30 μ.μ. και 6:30 μ.μ. και στα αγγλικά 3 μ.μ. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές θα γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το πρωί και μετά. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.  

«Φτερά και πούπουλα» (για παιδιά έως 12 ετών): Παιδιά μέχρι 12 ετών, ανεξάρτητα ή σε σχολικές ή άλλες ομάδες, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το αγαπημένο τους φτερωτό πλάσμα, όπως τον κόρακα, την κουκουβάγια, τον αετό, αλλά και τη σφίγγα, τη σειρήνα, τον Ερμή. Θα βρουν τους αρχαιολόγους-φροντιστές ανάμεσα στα αγάλματα του πρώτου ορόφου του Μουσείου και θα ακούσουν γι’ αυτά μύθους και όμορφες ιστορίες από την αρχαιότητα. Στη συνέχεια θα αναζητήσουν στις αίθουσες του Μουσείου πετούμενα με οδηγό τη δική τους δημιουργία. Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα περιμένουν τα παιδιά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. σε σταθερό σημείο στην αίθουσα των Αρχαϊκών Γλυπτών, όπου θα υπάρχει σχετική σήμανση. Για τη δράση θα χρησιμοποιηθούν ήχοι, εικονογραφικές και γραπτές πηγές σε ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και υλικά για δημιουργία.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

 

Τέλος, για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης έκοψε αναμνηστικά μετάλλια σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον κόρακα της Ακρόπολης. Οι αρχαίοι θαύμαζαν την υψηλή νοημοσύνη του κόρακα που ήξερε να καθοδηγεί τους οδοιπόρους σε έρημους τόπους, να προαναγγέλλει το μέλλον με διαφοροποίηση του τόνου της φωνής του και του πετάγματός του και να προαναγγέλλει με το κράξιμό του τη βροχή και τον άνεμο. Τα μετάλλια

Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα, τηλ. 210 9000900.