Την απάντηση στο ερώτημα θα δώσει η αγγλίδα καθηγήτρια του Collège de France Ήντιθ Χερντ η οποία θα κλείσει τον κύκλο των διαλέξεων του Megaron Plus την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Αδιανόητος για τη γενιά των γονιών μας, ο γενετικός ντετερμινισμός έγινε τα προηγούμενα χρόνια κλισέ. Τα έντυπα εκλαϊκευμένης επιστημονικής γνώσης φρόντισαν να ενσταλάξουν στο μυαλό όλων μας ότι ίσως τελικά να μην είμαστε τίποτα παραπάνω από μία αλληλουχία γονιδίων, η οποία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την εξέλιξή μας σε όλα τα επίπεδα, ατυχημάτων εξαιρουμένων.

Η Ήντιθ Χερντ, καθηγήτρια του Collège de France και διευθύντρια της Μονάδας Γενετικής και Βιολογίας της Εμβρυικής Ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Κιουρί, προσέρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 9 Ιουνίου με διαφορετική ατζέντα. Η επιστήμονας που η ενασχόλησή της με το αναδυόμενο πεδίο της Επιγενετικής την ανέδειξε σε ηγετική φυσιογνωμία στο κλάδο των Φυσικών Επιστημών σήμερα, πιστεύει ότι για τον καθορισμό μας χρειάζεται κάτι «περισσότερο» πέραν της αλληλουχίας των γονιδίων μας. Και, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν απαντήσεις σε μυριάδες ερωτήματα, θέτει εκ νέου παλιά ερωτήματα: Μήπως αυτά που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, ακόμη και τα συναισθήματα που βιώνουμε, μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την έκφραση των δικών μας γονιδίων αλλά και αυτή των παιδιών και των εγγονιών μας; Φυσικά, είναι γενικά παραδεκτό ότι το περιβάλλον μας τροποποιεί την έκφραση των γονιδίων μας και μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει σταθερές αλλαγές στα χαρακτηριστικά μας –μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει και την εμφάνιση ασθενειών. Όμως άγνωστο παραμένει σε ποιο βαθμό όμως αυτές οι αλλαγές μπορούν να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενεές.

Η διάλεξη της Ήντιθ Χερντ, την  οποία θα προλογίσει ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Το ότι θα γίνει στη γαλλική γλώσσα δεν χρειάζεται να σας πτοήσει, αφού θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

«Είμαστε κάτι περισσότερο από τα γονίδιά μας;», διάλεξη της Ήντιθ Χερντ, καθηγήτριας του Collège de France, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Megaron Plus, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τρίτη 9 Ιουνίου, ώρα 19.00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας –η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).