Την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Ιουνίου το μουσείο θα υποδεχτεί τους μικρούς φίλους του που θέλουν να μάθουν πώς γίνεται μια αρχαιολογική ανασκαφή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης οργανώνει μια ξεχωριστή δράση για παιδιά που στόχο έχει να τα ευαισθητοποιήσει σε σχέση με την ανάγκη προστασίας του φυσικού αλλά και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας μικρότερης από δύο ώρες με θέμα «Ανακαλύπτω το παρελθόν, προστατεύω το περιβάλλον», κατά το οποίο τα παιδιά θα διενεργήσουν τη δική τους «ανασκαφή» στον προαύλιο χώρο του μουσείου. Αφού φέρουν στο φως τα θαμμένα ομοιώματα αρχαίων αντικειμένων, τα παιδιά θα πρέπει να φροντίσουν για την καταγραφή, φωτογράφιση, συντήρηση και αποκατάστασή τους. Επίσης, θα πρέπει να προτείνουν πιθανούς τρόπους ανάδειξης, προστασίας και προβολής του γύρω πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί δύο φορές. Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, 9:00 -12:00, με καλεσμένους  μαθητές της Ε’ Δημοτικού που θα επισκεφτούν το μουσείο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής με το σχολείο, και την Κυριακή 7 Ιουνίου, 10:00-11:30, για παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών και τους γονείς τους, οι οποίοι θα ξεναγηθούν από αρχαιολόγους του ΑΜΘ στη νέα μόνιμη υπαίθρια έκθεση του μουσείου με τίτλο «Μνήμη και … Λίθοι».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΜΘ, στο τηλέφωνο 2313.310.273, τις εργάσιμες μέρες από Παρασκευή 29 Μαΐου έως και Τρίτη 2 Ιουνίου 2015, τις ώρες 11:00 – 13:00. Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την ξενάγηση είναι δωρεάν.