Τρεις κάτοχοι του βραβείου Nobel στη Φυσική και τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες, έρχονται  στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο 2ο Συμπόσιο των 7 Σοφών του Κόσμου, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Αρχαία Μεσσήνη -  Costa Navarino Resort, από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου 2015.
       
Κεντρικός τίτλος του Συμποσίου είναι:

Από πού προήλθαμε;
Πώς ξεκίνησε το Σύμπαν;        
Ποιό είναι το μέλλον του Κόσμου;

Το πρωί της πρώτης ημέρας του Συμποσίου – Παρασκευή 2 Οκτωβρίου - θα διεξαχθεί επιστημονική ημερίδα. Το βράδυ στο Megaron Plus θα γίνει η επίσημη τελετή βράβευσης των 7 Σοφών, την οποία θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.

Τα βραβεία θα απονείμει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Οι  Επτά «Σοφοί» της Κοσμολογίας είναι:

-James Cronin, Nobel in Physics 1980 - University of Chicago. 

-George Efstathiou, FRS Professor, University of Cambridge

-Director, Kavli Institute for Cosmology

-David Gross, Nobel 2004 in Physics - Kavli Institute for Theoretical Physics, University of California, Santa Barbara.

-Sir Robert Penrose - University of Oxford (tbc)

-George F. Smoot, Nobel  2006 in Physics - University of California, Berkeley and CNRS, France.

-Alexei Starobinski - Kavli Prize 2014 - Russian Academy of Sciences, Moscow.

-Gabriele Veneziano  -  Chair of Elementary Particles, Gravitation and Cosmology, Collège de France, Paris.

Ενόψει της διοργάνωσης, ο Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος του Συμποσίου -Ακαδημαϊκός καθηγητής Αστροφυσικής, τόνισε:

Το υπαρξιακό ερώτημα του ‘’Πώς ξεκίνησε το Σύμπαν’’ είναι παλαιό όσο το ανθρώπινο γένος και το είδος μας δεν έπαψε ποτέ ν’ αναζητά απαντήσεις. Και όπως όλοι γνωρίζουμε… η σωστή απάντηση εξακολουθεί να μας διαφεύγει. 

Το πρόγραμμα του Συμποσίου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου, έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να συμμετέχουν επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές σε όλα τα επίπεδα, καθώς και το ευρύτερο κοινό. Θα προσπαθήσει να το επιτύχει, με διαδικτυακή αναμετάδοση (web-casting), όπως επίσης και με τη βοήθεια ενός παγκόσμιου δικτύου συμμετεχόντων από θεσμούς σε άλλες χώρες.

Mε αφορμή το Συμπόσιο, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίου Ευγενίδου – Πλανητάριο, Διονύσιος Σιμόπουλος, υπογράμμισε:

Η γέννηση και η εξέλιξη του Σύμπαντος, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται στα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι η βάση της σύγχρονης επιστήμης της Κοσμολογίας, ενώ ακόμη διερευνάται η ιστορία, η μορφή, η δομή και η μελλοντική του εξέλιξη.

Ο εμπνευστής του συνολικού εγχειρήματος και πρόεδρος του 1ου Συμποσίου των 7 Σοφών του Κόσμου στην Καρδιοχειρουργική, Δρ. Χρήστος Λόλας, μίλησε για την αναβίωση του θεσμού του Συμποσίου των 7 Σοφών :

Εδώ και μερικές δεκαετίες διανύουμε την εποχή του διαδικτύου και διαπιστώνουμε μια μαζική υπερπληροφόρηση και ταυτόχρονα μια σύγχυση. Χρειάζεται να επανέλθουμε στον Άνθρωπο, και  στη Σοφία του, αποτελώντας τον βασικότερο λόγο για τον οποίο επιβάλλεται η αναβίωση του ‘’Συμποσίου των 7 Σοφών. 

Γραφείο Τύπου

Εύα Διαμαντή: 210 8052 077 – 698 3623 344
e-mail: [email protected]

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
[email protected]

Βρείτε μας στο Facebook στη σελίδα: 
2nd Symposium of 7 Wise Men of the World in Cosmology