Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων γιορτάζει και φέτος την αυγουστιάτικη Πανσέληνο το Σάββατο 29 Αυγούστου με ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Αποτελεί «έθιμο» χρόνων η αυγουστιάτικη πανσέληνος να γιορτάζεται με ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία μέχρι αργά το βράδυ και με ελεύθερη είσοδο. Κι επειδή η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε ενθουσιώδης, οι χώροι που συμμετέχουν στον εορτασμό αυξάνουν από Αύγουστο σε Αύγουστο,  παρά τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης αρχαιοφυλάκων.

Στις φετινές εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο συμμετέχουν περισσότεροι από 140 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα (από 120 πέρυσι). Με ελεύθερη είσοδο, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών, παραστάσεις θεάτρου σκιών ή ό,τι άλλο μηχανεύτηκαν οι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς.

ΕΔΩ θα βρείτε τον αναλυτικό πίνακα των εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Όμως υπάρχουν και δύο εκδηλώσεις που αξίζει να επισημάνουμε ξεχωριστά. Η μία είναι του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου που μετά από «αποχή» τεσσάρων χρόνων λόγω εργασιών θα είναι ανοιχτός στο κοινό το βράδυ του Σαββάτου 29 Αυγούστου έως τα μεσάνυχτα. Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, του οποίου το αίτημα για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αναμένεται να εξεταστεί από τον διεθνή οργανισμό. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η χορωδία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Via Egnatia 2015.

Ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης ευχαριστεί όλες τις Υπηρεσίες του ΥΠΟΠΑΙΘ που διοργανώνουν αυτές τις εκδηλώσεις και ιδιαιτέρως το φυλακτικό προσωπικό που τις υποστηρίζει έμπρακτα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να γιορτάσει τον πολιτισμό με έναν μοναδικό τρόπο.