Ο Ολυμπιονίκης θα εγκαινιάσει τον φετινό κύκλο εκδηλώσεων του Megaron Plus με μια εκ βαθέων ομιλία για το τι σημαίνει να είναι κανείς οροθετικός την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου.

Τον Γκρεγκ Λουγκάνης τον γνωρίζουμε όλοι. Πρώτον, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την απίστευτη εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988 όταν απέσπασε το χρυσό μετάλλιο στις καταδύσεις επαναπροσδιορίζοντας τους όρους της αριστείας στο συγκεκριμένο άθλημα. Δεύτερον, λόγω του ελληνικού επώνυμού του –ο θετός πατέρας του ήταν ελληνικής καταγωγής- που ενέπνευσε προσωρινά αισθήματα εθνικής περηφάνιας στους έλληνες φίλαθλους. Και τρίτον, επειδή, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, έξι μήνες πριν από τους Αγώνες μια εξέταση έδειξε ότι ήταν φορέας του ιού HIV/ΑIDS, γεγονός που δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τις προπονήσεις και να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.

Ο Γκρεγκ Λουγκάνης διηγήθηκε την ιστορία του –χωρίς περικοπές και αποσιωπήσεις- το 1995 σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην Όπρα Γουίνφρεϊ. Ακολούθησε η κυκλοφορία της βιογραφίας του «Breaking the Surface, the history of Gregory Louganis» η οποία παρέμεινε στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ  των New York Τimes επί πέντε εβδομάδες. Σε αυτή ο αθλητής περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην προσωπική του ζωή και στην αθλητική καριέρα του και μιλάει ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία και την οροθετικότητά του.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο θρύλος των καταδύσεων θα βρεθεί στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΜΗΚΥΟ Κέντρο Ζωής για να απευθύνει στο αθηναϊκό κοινό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Μέσα από την αφήγηση της προσωπικής του περιπέτειας, ο πενηνταπεντάχρονος πλέον Ολυμπιονίκης θέλει να ευαισθητοποιήσει τους ακροατές του στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οροθετικοί στην καθημερινότητά τους.

Τον Γκρεγκ Λουγκάνης θα προλογίσει ο Κωστής Χατζημωράκης, διευθυντής του Κέντρου Ζωής. Η εκδήλωση που τελεί υπό την  αιγίδα του Δήμου Αθηναίων θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου.

«Βγαίνοντας στην επιφάνεια - Η ιστορία του Greg Louganis»-ομιλία του Greg Louganis, Megaron Plus, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.