Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζει τα ολοήμερα αφιερώματα σε μεγάλους συγγραφείς με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια

Δύο συναπτά έτη επιτυχούς λειτουργίας συμπλήρωσε ο θεσμός των Big Days. Και έπεται συνέχεια! Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου λοιπόν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας παρουσιάζει ένα ολοήμερο αφιέρωμα στον Αντόν Τσέχοφ, το οποίο θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των οικογενειών με μικρά παιδιά καθώς και των μεγαλύτερων σε ηλικία που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στο έργο του συγγραφέα.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:
 
«Τα αδέλφια μου κι εγώ: Ένα θέατρο...χωρίς τελειωμό!», για παιδιά 6-10 ετών
Εργαστήριο χορευτικής και εικαστικής έκφρασης για παιδιά, με στόχο την επεξεργασία των συναισθηματικών θεμάτων που συνδέονται με τις αδελφικές σχέσεις.

Ώρα έναρξης: 10.00
Διάρκεια: 2 ώρες
Χρυσάνθη Κολύβα, Ψυχολόγος/εμψυχώτρια ομάδων/υπεύθυνη του προγράμματος ελεύθερης χορευτικής και εικαστικής έκφρασης "Painting Dance"
Μέχρι 10 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Όταν τα Magic Nuddles συνάντησαν τον «ΓΛΑΡΟ», για παιδιά 2-5 ετών μαζί με τους γονείς
Με τα πολύχρωμα καλαμπόκια: Magic Nuudles θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τον γλάρο και το όνομα του Τσέχωφ μέσα από την δημιουργική απασχόληση. Εντυπωσιακές κατασκευές για τρυφερές στιγμές με τα παιδιά μας... μαζί με τους γονείς.

Ώρα έναρξης: 11.00
Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά
Κατερίνα Μαλισσόβα, Αντιπρόσωπος των Magic Nuudles/ιδιοκτήτρια ηλ. καταστήματος minx.gr

«Ο αέναος κ. Τσέχωφ: workshop σε 5 ώρες από την ομάδα Mprikia Kollame» για ερασιτέχνες ηθοποιούς και ενήλικες
Αρχικός στόχος του σεμιναρίου είναι η επαφή των συμμετεχόντων με την βασική εργογραφία του Αν. Τσέχωφ, μέσω μιας πρώτης επαφής με τα έργα του συγγραφέα τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Μετά από δύο ώρες θεωρητικής διδαχής τίθεται και ο βασικός στόχος του σεμιναρίου, μια παράσταση workshop, στην οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία πραγμάτωσης των θεωρητικών και πρακτικών εφοδίων που δέχτηκαν.

Ώρα έναρξης: 11.30
Διάρκεια: 5 ώρες
Νικολίνα Γκάλλιου, Σκηνοθέτις/Δραματολόγος και Βίκη Φραγκούδη, Ηθοποιός
Μέχρι 20 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Μουσικοκινητικό θεατρικό  δρώμενο «Θεατροπαίζουμε μαθαίνοντας τον Τσέχωφ» για παιδιά 5-8 ετών
Ο Άντον Τσέχωφ εγκαινίασε ένα νέο είδος δραματουργίας, όπου ο κάθε χαρακτήρας αποτελεί έναν κεντρικό ήρωα. Τα παιδιά επιστρατεύοντας τις γνώσεις,  το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή διερευνούν τον χώρο και τον χρόνο και δημιουργούν τη δική τους παράσταση. Ένας ηθοποιός, μια ιδέα ή ένα κείμενο, ένας χώρος που ορίζεται ως σκηνή κι ένας θεατής αρκούν για να δημιουργήσουμε τη δικής μας μικρή παράσταση...  

Ώρα έναρξης: 12.00
Διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά
Μαίρη Χατζηαγγελίδου/θεατρολόγος και Μάρα Μπάχα/θεατρολόγος
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Ψυχόδραμα, «Οι σχέσεις σύμφωνα με τον Τσέχωφ», για ενήλικες
Οι σχέσεις που οι άνθρωποι συνάπτουν μεταξύ τους αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της ζωής τους, καθώς της προσδίδουν νόημα. Ο τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους ανθρώπους αποτελεί καθρέφτη του εαυτού μας. Μέσα από αυτή την ψυχοδραματική συνάντηση  οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τη σχέση τους με τους "σημαντικούς άλλους" και να ανακαλύψουν νέους τρόπους  βελτίωσης και ενδυνάμωσής της.

Ώρα έναρξης: 12.00
Διάρκεια: 3 ώρες
Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, Ψυχολόγος
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Διάλεξη «Ο χρόνος στα έργα του Τσέχωφ»
Ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου της Σ.Κ.Τ. του Α.Π.Θ. θα παρουσιάσει τη διάλεξη «Ο χρόνος στα έργα του Τσέχωφ: φθοροποιός και αναπόδραστος». Τρία κείμενα τριών αποφοίτων του τμήματος διασταυρώνονται και περιπλανώνται στο θέμα του χρόνου στα έργα του Τσέχωφ. Ο συγγραφέας, μέσα στα έργα του, με τρόπο που δε γίνεται εύκολα αντιληπτός σε πρώτο επίπεδο, μας αφηγείται την πορεία του ανθρώπου μέσα στο χρόνο και την αδιάκοπη πάλη του με αυτόν.

Κείμενα: Αναστασία Αντωνιάδου, Δήμητρα Τζήκα – Μπέκα και Βίκυ Φραγκούδη.
Συντονισμός: Λήδα Αγοραστού
Ώρα έναρξης: 13.30
Διάρκεια: 20 λεπτά

«Ο Αντόν Παύλοβιτς Τσέχωφ - ως αντικαταθλιπτικό», για εκπαιδευτικούς και ενήλικες
Μία συνοπτική αναφορά στη ζωή και στα έργα του Τσέχωφ. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση: Γιατί ο Τσέχωφ παραμένει εδώ και 100 χρόνια επίκαιρος; Για ποιο λόγο πρέπει να τον διαβάζουμε σήμερα;

Ώρα έναρξης: 14.00
Διάρκεια: 45 λεπτά
Δημήτρης Φωτιάδης, Διδάκτωρ Ρωσικής Φιλολογίας (ειδίκευση στην Ρωσική λογοτεχνία του Αργυρού αιώνα)/Διδάσκων της Ρωσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 
Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Ο Τσέχωφ μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη»
Πέτρος Ζηβανός, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ιδρυτικό μέλος του  Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης 
Γλυκερία Καλαϊτζή, σκηνοθέτης, λέκτορας στο τμήμα θεάτρου του ΑΠΘ
Γιάννης Ρήγας, σκηνοθέτης, υπεύθυνος σπουδών Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ
Χριστίνα Χατζηβασιλείου, σκηνοθέτης
Ώρα έναρξης: 15.00
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

«Ο αέναος κ. Τσέχωφ»
Παρουσίαση του workshop από την ομάδα Mprikia Kollame και τους συμμετέχοντες.

Ώρα έναρξης: 16.30
Διάρκεια: 20 λεπτά

«Κινηματογραφικό pot-pourri-Τσέχωφ»
Το Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκης παρουσιάζει στιγμιότυπα μερικών εκ των σημαντικότερων ταινιών που σχετίζονται με τον μεγάλο Ρώσο συγγραφέα Άντον Τσέχωφ.

Δελιδάκη Ειρήνη, Αρχαιολόγος, Μουσειοπαιδαγωγός
Παπασωτήρη Μαρία, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΜΚΘ
Ραπτόπουλος Γιώργος, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης

Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 2315200029  - Τρίτη-Σάββατο 10.00–15.00 (κα Κωνσταντίνα Ματζίρη).