Μια εικαστική έκθεση  με θέμα «those little anodynes», μια ποιητική συνάντηση και μια συναυλία σημειώνουν την συμπλήρωση 185 χρόνων από τον θάνατο της ποιήτριας

Συμπεριλαμβάνεται στην βραχεία λίστα εκείνων που καθόρισαν με το έργο τους την πορεία της δυτικής λογοτεχνίας. Ο λόγος για την Έμιλι Ντίκινσον, την πρωτοπόρο ποιήτρια η οποία υλοποίησε το όραμα του μοντερνισμού στην λογοτεχνία πριν καν αυτό διατυπωθεί, στα μέσα του 19ου αιώνα.  Επινοώντας δική της γλώσσα και κανόνες, αναδιπλωνόμενη στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η Έμιλι Ντίκινσον έζησε στην αφάνεια. Το έργο της έγινε γνωστό μετά τον θάνατό της όταν η μικρότερη αδερφή της ανακάλυψε περίπου χίλια επτακόσια ποιήματα τα οποία αποτέλεσαν το διαβατήριό της προς την αθανασία. Στα ελληνικά ποιήματά της κυκλοφόρησαν σε πολλές μεταφράσεις από τις οποίες ξεχωρίζει το «Μέγα ύδωρ», είκοσι επτά ποιήματα σε μετάφραση Διονύση Καψάλη από τις εκδόσεις Άγρα.

Στις 10 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 185 χρόνια από τον θάνατο της ποιήτριας. Η Ελληνοαμερικανική Ένωση τιμάει τη μνήμη της με ένα αφιέρωμα στο πλαίσιο των μηνιαίων ποιητικών συναντήσεων «Με τα λόγια (γίνεται)» με τη συμμετοχή 11 ποιητών και ποιητριών - Άννα Γρίβα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λένια Ζαφειροπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δήμητρα Κωτούλα, Παυλίνα Μάρβιν, Γιάννα Μπούκοβα, Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Χρήστος Σιορίκης, Δανάη Σιώζιου και Μαρία Τοπάλη. Θα αναγνωστούν ποιήματα της Ντίκινσον και των νεώτερων ομότεχνών της ενώ θα υπάρξει και performance της Ελένης Θεοφυλάκτου εμπνευσμένη από το έργο της ποιήτριας με τίτλο «Λευκό πάνω σε άσπρο».

Την βραδιά θα κλείσει με την πρώτη εκτέλεση τραγουδιών της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου σε ποιήματα της Αμερικανίδας ποιήτριας. Tραγουδά η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου, με την συνθέτιδα στο πιάνο.

Η εκδήλωση της 10ης Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της εικαστικής έκθεσης «those little anodynes» (από το ποίημα της Emily Dickinson «The heart asks pleasure first») με έργα της Ελένης Θεοφυλάκτου και της Εύας Μαραθάκη, σε επιμέλεια της Γκέλυς Γρυντάκη.

«those little anodynes», Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι,  23 Νοεμβρίου  – 19 Δεκεμβρίου 2015.

Ποιητική συνάντηση, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015,19:00. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 210 3680052, www.hau.gr/culture.