Ένα συνέδριο για μια όχι και τόσο παρωχημένη πρακτική

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τη λογοκρισία εθνικό μας σπορ. Τόσο τον περασμένο όσο και τον τρέχοντα αιώνα, δεν ήταν οι λίγες οι περιπτώσεις το μακρύ χέρι και ακόμη μακρύτερο ψαλίδι το λογοκριτικό έδρασαν στις εικαστικές τέχνες, στον στίχο, στη μουσική, στη λογοτεχνία, το θέατρο. στον κινηματογράφο σε ένα σωρό εκφράσεις τέλος πάντων της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Και όχι μόνο αυτές βεβαίως, μιας και εμφάνισε επεκτατικές τάσεις και σε ένα σωρό ακόμη τομείς. Βλέπε, για παράδειγμα, την δημοσιογραφία που για πολύ καιρό αποτέλεσε προνομιακό πεδίο παρέμβασης για την λογοκρισία και τις παραφυάδες.

Με το συγκεκριμένο φαινόμενο λοιπόν, από το οποίο δύσκολα μπορούσαν να ξεφύγουν (εμμέσως ή αμέσως) ο μέσος Έλληνας και η μέση Ελληνίς, ασχολείται  το συνέδριο με τίτλο «Λογοκρισίες στην Ελλάδα» που διοργανώνεται από τις 17 ως τις 19 Δεκεμβρίου στο Κέντρο τεχνών του Δήμου Αθηναίων. Βλέπε Πάρκο Ελευθερίας, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, με τηλέφωνα επικοινωνίας 210 7224028, 210 7232604. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα γίνεται μια συστηματική ερευνητική προσπάθεια καταγραφής και ανάλυσης της λογοκρισίας τόσο στο επίπεδο της θεωρίας και της ανάλυσης, όσο και στο επίπεδο του βιώματος και της πράξης. Της ιστορίας της λογοκρισίας πριν από τη δικτατορία, επί δικτατορίας, αλλά –το κυριότερο– επί μεταπολίτευσης. Ποια η θέση της λογοκρισίας σε μια εδραιωμένη δημοκρατία; Ποιες είναι οι μορφές της, πως ταξινομούνται και πώς περιοδολογούνται; Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην λογοκρισία και στην κριτική;

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο (το πρόγραμμά του εδώ) θα λάβετε από την Πηνελόπη Πετσίνη  εκ μέρους της επιστημονικής–οργανωτικής επιτροπής (6977675802) καθώς και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (210-3613769)