Η αποπεράτωση των έργων συντήρησης του εμβληματικού μνημείου θα γιορταστεί με μια μεγαλειώδη συναυλία χορωδιακής μουσικής η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον κόσμο.

Σαράντα χρόνια περίμεναν οι Θεσσαλονικείς για να δουν τη Ροτόντα αποκαταστημένη, χωρίς σκαλωσιές και εργασίες σε εξέλιξη. Και η στιγμή έφτασε. Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, μια ανάσα από τα Χριστούγεννα, το εμβληματικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, ανοίγει στο κοινό το οποίο θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει για πρώτη φορά τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και τα μοναδικά ψηφιδωτά του μνημείου σε όλη τους τη δόξα.

Με την περάτωση των έργων αναστήλωσης, ανάδειξης και συντήρησης του σημαντικού αυτού ρωμαϊκού μνημείου –περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO-  ολοκληρώνεται ο αρχαιολογικός άξονας του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει επίσης το ανακτορικό συγκρότημα και την αψίδα του Γαλερίου.  

Το γεγονός της παράδοσης του έργου θα γιορταστεί με μια συναυλία χορωδιακής μουσικής στην οποία θα συμμετάσχουν το Σωματείο Ιεροψαλτών «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αλλά και η Ρωσική Ανδρική Χορωδία «Μπλαγκοζβόνιτσα» που έρχεται ειδικά από την Μόσχα, προσφορά του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν θα περιλαμβάνει ύμνους των Χριστουγέννων από την Ανατολή και τη Δύση.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη Δημοτική Τηλεόραση TV100 και μέσω του διαδικτύου  με live streaming σε όλον τον κόσμο από τις σελίδες: tv100.eu και www.fm100.gr

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 στις 20:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.