Με ξεναγήσεις, ιστορίες του Παπαδιαμάντη, χριστουγεννιάτικα κάλαντα και χορωδιακή μουσική, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καλεί  μικρούς και μεγάλους να το επισκεφτούν την παραμονή της γιορτής.

Οι Αθηναίοι δεν έχουμε μάθει να αξιοποιούμε τον πλούτο των μουσείων μας για την ψυχαγωγία μας όπως θα έπρεπε. Κι όμως. Τα μουσεία διοργανώνουν συχνά πυκνά εκδηλώσεις, σχετικές με το αντικείμενό τους, οι οποίες επιτρέπουν στους επισκέπτες να προσεγγίσουν τα εκθέματα μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, να τα «αφουγκραστούν» και να τα κατανοήσουν μέσα από μια διαφορετική αφήγηση.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επιδεικνύει εδώ και καιρό αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα, με συναυλίες, ξεναγήσεις με ειδικό θέμα κάθε φορά και δραματοποιημένα παραμύθια για παιδιά. Το γνωρίζουν οι κάτοικοι του αθηναϊκού downtown που έχουν συντονιστεί στην ιστοσελίδα του μουσείου http://www.namuseum.gr/ για να πληροφορούνται εγκαίρως τις διάφορες δράσεις του.

Το χριστουγεννιάτικο «μενού» του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας περιλαμβάνει πολλά και διάφορα –για πολλά από αυτά σας έχουμε ενημερώσει με προηγούμενα άρθρα. Όμως σήμερα θα σταθούμε στην παραμονή των Χριστουγέννων.

Για την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου λοιπόν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προτείνει έναν γιορτινό περίπατο στις αίθουσές του από τις 11.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ..

Αναλυτικά:

  • Από τις 11.00 έως τις 12.00 π.μ. αρχαιολόγοι του μουσείου σάς ξεναγούν στη νέα περιοδική έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος –19ος αιώνας».
  • Στις 12 π.μ. το ταξίδι στον χρόνο συνεχίζεται στην αίθουσα του Βωμού. Έθιμα που σχετίζονται με την περίοδο των Χριστουγέννων και την υποδοχή του νέου χρόνου από την Ελλάδα της εποχής των περιηγητών παντρεύονται με ανάλογα έθιμα και δοξασίες των αρχαίων Ελλήνων, ενώ μια χριστουγεννιάτικη ιστορία του Παπαδιαμάντη μας μεταφέρει κάτι από τη μαγεία των γιορτινών αυτών ημερών. Αφηγείται η Νίκη Κάπαρη και συνοδεύει με ήχους, κάλαντα και τραγούδια ο Γιάννης Ψειμάδας.
  • Στις 12.30 μ.μ. η χορωδία νέων Vocal Inventions Ensemble, υπό τη διεύθυνση της Όλγας Αλεξοπούλου, θα ερμηνεύσει έργα των Arlen, Caccini, Coulais, Curter & Hudson, Gjeilo, Jenkins, Pierpoint, Purcel, Rutter, καθώς και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κλείνοντας μελωδικά το εορταστικό πρόγραμμα.

Για την παρακολούθηση των εκδηλώσεων είναι απαραίτητη η προμήθεια του εισιτηρίου εισόδου.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για την ξενάγηση στην περιοδική έκθεση ξεκινούν μισή ώρα πριν την έναρξη της δράσης στο Γραφείο πληροφοριών της εισόδου.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, τηλ. 2132144891