Τα σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου παιδιά και γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το μουσείο μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσική

Από τώρα και μέχρι την άνοιξη το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης υποδέχεται στους χώρους του παιδιά 2-12 ετών με τους γονείς τους για να πάρουν μέρος στις ποικίλες δραστηριότητες που οργανώνονται ειδικά για αυτά τα σαββατοκύριακα.  

Για παιδιά 2 έως 3,5 ετών

«Τα τρία γουρουνάκια. Παιχνίδια με πηλό!»- Εργαστήριο για γονείς και παιδιά Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Κυριακές 10, 17 Ιανουαρίου 11:30-13:00

Σε αυτό το εργαστήρι, όπως τα τρία γουρουνάκια έχτισαν τα σπιτάκια τους με τα χέρια τους, έτσι κι εμείς θα πιάσουμε τον πηλό με τα χέρια μας, θα τον ζουλήξουμε, θα τον κόψουμε, θα τον τσιμπήσουμε, θα τον πλάσουμε και θα δούμε τις μορφές και τα σχήματα που θα μας δώσει.

Θα συνθέσουμε ζωάκια από πηλό, όπως γουρουνάκια, λύκους, αρκούδες, λαγουδάκια και θα πειραματιστούμε με τις βασικές ιδιότητές του

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αντιδρούν ενστικτωδώς στη μαλακή και εύπλαστη φύση του πηλού. Θέλουν να τον ζουλήξουν, να τον χτυπήσουν, να του κάνουν τρύπες και να παρατηρήσουν πως αντιδρά κάθε φορά η επιφάνεια του. Αυτές οι αλλαγές φαντάζουν μαγικές στα μάτια τους και ο πηλός τα κινητοποιεί να συνεχίσουν τους πειραματισμούς τους με αμείωτο ενδιαφέρον.

Γονείς και παιδιά φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Εισιτήριο: €15 Φίλοι ΜΚΤ: €12  Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

Για παιδιά 4 έως 5 ετών

«Η Του Του Μου και ο Γίγαντας»-Μια ιστορία σε θέατρο σκιών! Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Σάββατο 16 Ιανουαρίου, 11:00- 12:30, Κυριακή 24 Ιανουαρίου, 11:30 – 13:00

Η ιστορία της Του Του Μου ζωντανεύει μέσα από το ινδονησιακό θέατρο σκιών, γνωστό ως Wayang Kulit, που έχει παράδοση χιλίων χρόνων!

Το Wayang Kulit ήταν ο βασικός τρόπος που παρουσίαζαν οι παραμυθάδες στην Ινδονησία το έπος της Μαχαμπαράτα στους βασιλιάδες. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, το θέατρο σκιών έγινε η βασική μορφή διασκέδασης μικρών και μεγάλων, πλούσιων και φτωχών.

Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά θα ακολουθήσουν την Του Του Μου στις περιπέτειές της και στο τέλος θα επιστρέψουν για να φτιάξουν τους δικούς τους ήρωες και τις δικές τους φιγούρες για το θέατρο σκιών!

Εισιτήριο: €10 Φίλοι ΜΚΤ: €7 Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

Για παιδιά 5 έως 7 ετών

«Ιαπωνία» Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 11:30-12;30

Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, η μυστηριώδης Ιαπωνία θα είναι ο επόμενος προορισμός μας.
Με τη βοήθεια των παραδοσιακών ποιημάτων Χαϊκού θα γνωρίσουμε τη χώρα των Σαμουράι, των κιμονό και των γερανών. Η ποίηση και το Θεατρικό Παιχνίδι θα μας βοηθήσουν να αφουγκραστούμε την Ιαπωνία των θρύλων ενώ με την τεχνική του τυπώματος και του κολάζ τα παιδιά θα ενώσουν λέξεις και εικόνες σε ένα ποιητικό καμβά.

Εισιτήριο €12 Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10 Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Για παιδιά 5 έως 7 ετών

«Ινδία» Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 11:00-13:00

Το τρένο μας σήμερα θα περιπλανηθεί στη μαγευτική Ινδία. Από τη ράχη ενός ελέφαντα θα  δούμε τις κορυφές των Ιμαλαίων και θα περιπλανηθούμε στους απέραντους ορυζώνες και στους ιερούς ποταμούς. Με την ποίηση του νομπελίστα ποιητή και συγγραφέα Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ θα συναντήσουμε το Μαχάτμα Γκάντι και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχεδιασμούς θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την αρχαία αυτή χώρα. Κάθε παιδί θα δημιουργήσει το δικό του ανάγλυφο, πολύχρωμο δέντρο.

Εισιτήριο €12 Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10  Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

«Κίνα» Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Για παιδιά 5 έως 7 ετών Κυριακή 24 Ιανουαρίου 11:30-13:30
Για παιδιά 8 έως 10 ετών Σάββατο 23 Ιανουαρίου 11:00-13:00

Το ταξίδι μας συνεχίζεται και αυτή τη φορά το τρένο μας θα μας μεταφέρει στην εξωτική Κίνα.  Η παραδοσιακή κινέζικη ποίηση θα είναι ο οδηγός μας και με μέσο τη φαντασία μας και το παιχνίδι θα γνωρίσουμε κάποιες από τις πτυχές της αρχαίας αυτής χώρας με τα ψηλά βουνά και τους ορμητικούς ποταμούς. Αυτή τη φορά στις αποσκευές μας θα πάρουμε από ένα παραδοσιακό κινέζικο βιβλίο και ένα ξύλινο κινέζικο ντραμ για να θυμόμαστε το ταξίδι μας.

Εισιτήριο €12 Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10  Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Για παιδιά από 6 ετών με τους γονείς τους

«Ο Γάμος στην Αρχαιότητα» Με την Κατερίνα Σταμίδη, αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό

Κυριακή 17 Ιανουαρίου, 11:30-12:30

Στο αρχαίο ελληνικό ημερολόγιο, ο μήνας Γαμηλιώνας αντιστοιχούσε με το σημερινό Ιανουάριο και ήταν ιδανική εποχή για έναν αρχαίο γάμο!

Παρακολουθώντας αυτή τη διαδρομή, θα βοηθήσουμε στις ετοιμασίες του, θα βρούμε τα ωραιότερα αγγεία για το γαμήλιο γεύμα, θα στολίσουμε τη νύφη με σπάνια κοσμήματα θα προσφέρουμε δώρα στους νεόνυμφους αλλά και στους θεούς.

Εισιτήριο €7 (για ένα παιδί και συνοδό) Επιπλέον ενήλικας €7. Επιπλέον παιδί €5

«Ο Αθλητισμός στην Αρχαιότητα» Με την Κατερίνα Σταμίδη, αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό

Κυριακή 31 Ιανουαρίου, 11:30-12:30

Ποια ήταν τα αγαπημένα αθλήματα των αρχαίων Ελλήνων; Πώς προπονούνταν; Για ποιο λόγο διοργάνωναν αγώνες; Τι έπαθλα κέρδιζαν, πέρα από το στεφάνι της νίκης;

Μέσα από δοκιμασίες για το σώμα αλλά και το πνεύμα, βρίσκουμε τη θεά Νίκη και τους αθλητές του μουσείου που «προπονούνται» στα αγγεία των μόνιμων συλλογών κι απαντούν στις ερωτήσεις μας. 

Εισιτήριο €7 (για ένα παιδί και συνοδό) Επιπλέον ενήλικας €7. Επιπλέον παιδί €5

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, τηλ. 210 7228321-3 www.cycladic.gr. Πληροφορίες - Κρατήσεις  τηλ. 210 7294220, Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00