Το βιβλίο – αποτύπωμα του διεθνούς συνεδρίου για την εκατονταετηρίδα της απελευθέρωσης της πόλης θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Το Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης (1912) έχει ήδη πραγματοποιήσει τέσσερις «συναντήσεις». Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να αποτελέσει μια σταθερή πλατφόρμα συζήτησης και προβληματισμού για τις παγκόσμιες εξελίξεις με τη συμμετοχή αξιόλογων προσωπικοτήτων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών, της πολιτικής και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Ο τόμος «Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012» που κυκλοφορεί πλέον από τις εκδόσεις Επίκεντρο περιέχει κείμενα και τοποθετήσεις που παρουσιάστηκαν στο πρώτο συνέδριο. Το βιβλίο  εστιάζει στη μετάβαση της πόλης από τον αυτοκρατορικό στον εθνικό κόσμο. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε μια κατεξοχήν λεβαντίνικη πόλη η οποία στις αρχές του 20ού αιώνα βρέθηκε στο προσκήνιο της ιστορίας περισσότερο από κάθε όμοιά της στην Ανατολική Μεσόγειο.  Ήταν μια πόλη των ρήξεων/επαναστάσεων, όπου συναντήθηκαν μια σειρά από δυνάμεις και φαινόμενα που καθόρισαν τον 20ο αιώνα, όπως ο εθνικισμός κάθε απόχρωσης, ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός και ο συνδικαλισμός αλλά και η πολιτική βία, η τρομοκρατία και ο αντισημιτισμός.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του Νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α’ 1)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος,
  • Βασίλης Κ. Γούναρης, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
  • Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών,
  • Γιαννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης,
  • Γιάννης Στεφανίδης, Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

και ο επιμελητής του τόμου:

  • Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο & Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο.

Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Περικλής Μήτκας, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, διευθυντής των εκδόσεων Επίκεντρο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιθεί με την υποστήριξη του Navarino Network (ΝΝ)-Δίκτυο Ναυαρίνο (www.navarinonetwork.org)