Μια διαφορετική γιορτή για την Ημέρα της Γυναίκας θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 5 Μαρτίου από τις 11 το πρωί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Για όσους και όσες έχουν ασθενή μνήμη, η Τρίτη 8 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στις γυναίκες. Λιγότερο γνωστό ίσως είναι πως η 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης για τη Μελίνα Μερκούρη. Για να τιμήσουν τις δύο επετείους το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Γενική Γραμματεία Ισότητας, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) διοργανώνουν το Σάββατο 5 Μαρτίου μια διαφορετική εκδήλωση στους χώρους του Μουσείου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11:00 π.μ., με μια περιήγηση-ξενάγηση στις συλλογές του μουσείου με άξονα τη θέση της Γυναίκας στην Αρχαιότητα. Στις 12.00 μ. θα ακουστούν χαιρετισμοί και ομιλίες από τους συνδιοργανωτές φορείς, και κατόπιν θα ακολουθήσει συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο «Η γυναίκα στην Όπερα μέσα από τις ηρωίδες του Σαίξπηρ». Η συναυλία θα γίνει στην αίθουσα του Βωμού και θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα έργα Ιούλιος Καίσαρας στην Αίγυπτο, Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Μάκβεθ, Φάλσταφ, Οθέλλος, Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ των Χαίντελ, Γκουνό, Βέρντι και Σοστακόβιτς. Θα ερμηνεύσουν  οι υψίφωνοι Φύλλη Γεωργιάδου, Μαρία Γουρνιά και Έφη Δημητρέλου. Στο πιάνο συνοδεύει ο Φρίξος Μόρτζος.

Για τη συμμετοχή στη θεματική περιήγηση και στη μουσική εκδήλωση είναι απαραίτητη η προμήθεια του εισιτηρίου εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς τόσο οι περιηγήσεις, όσο και οι θέσεις καθημένων για τη μουσική εκδήλωση είναι για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών. Οι περιηγήσεις θα επαναληφθούν την Τρίτη 8 Μαρτίου και ώρα 12:30μ.μ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα, τηλ. 213 2144891, www.namuseum.gr.

Αττική ερυθρόμορφη υδρία. Η ποιήτρια Σαπφώ, καθισμένη, διαβάζει από τον κύλινδρο (βιβλίον) κάποιο ποίημά της, στις τρεις φίλες-μαθήτριες που την πλαισιώνουν. Από τη Βάρη, της Ομάδας του Πολυγνώτου (440-430 π.Χ.)