Για τον γιατρό Ιωσήφ Χατζιδάκη, ιδρυτή και πρώτο διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, θα μιλήσει ο αρχαιολόγος Παύλος Κοτρωνάκης

Η ομιλία του Παύλου Κοτρωνάκη στο ΙΜΚ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ογδόντα χρόνων από τον θάνατο του πρωτοπόρου της κρητικής αρχαιολογίας Ιωσήφ Χατζιδάκη, έχει διπλό ενδιαφέρον.

Κατά πρώτον, θα φέρει στο φως άγνωστα στοιχεία από τη ζωή και το έργο του γιατρού που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανασκαφή και στη διάσωση των αρχαιοτήτων του νησιού, ήδη από τα χρόνια της οθωμανικής κατοχής.   

Και κατά δεύτερον, με αφορμή την καταγωγή του Χατζιδάκη από τον Αδάμαντα της Μήλου, ο ομιλητής θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει τη σχέση ανάμεσα στην Κρήτη και στο νησί των Κυκλάδων, σχέση που κρατάει από την αρχαιότητα και έγινε πιο στενή μετά την αιματηρή καταστολή της Επανάστασης στα Σφακιά το 1824, όταν πολλοί Κρήτες βρήκαν καταφύγιο στη Μήλο.

Μάλιστα, τιμώντας παράλληλα τα  80 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, o Παύλος Κοτρωνάκης θα αναδείξει άγνωστες πτυχές από τη σχέση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τη Μήλο, τόπο όπου παντρεύτηκε και έζησε η αδελφή του. Θα αναφερθεί στα ταξίδια του πολιτικού στη γειτονική νήσο των Κυκλάδων με αφορμή τη διαμονή εκεί της μητέρας του Στυλιανής και του αδελφού του Αγαθοκλή και θα παρουσιάσει τα γεγονότα που οδήγησαν στον ταυτόχρονο θάνατο μητέρας και γιου στον Αδάμαντα, την κοινή τους ταφή και την επανεύρεση του χαμένου μνήματος περίπου 100 χρόνια μετά. 

Ο αρχαιολόγος κ. Παύλος Κοτρωνάκης έλκει την καταγωγή από την Κρήτη και τη Μήλο, έχοντας πατέρα Κρητικό και μητέρα γεννημένη στο νησί αυτό των Κυκλάδων. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Κλασική Αρχαιολογία (2012). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1998) και έχει συμμετάσχει σε ανασκαφικές έρευνες στη Μήλο από το έτος 2001 (ιδιαιτέρως κατά τα έτη 2004-2008 στην προϊστορική πόλη της Φυλακωπής). Ο κ. Κοτρωνάκης ασχολείται με την ιστορική έρευνα και είναι Πρόεδρος της Αδελφότητος Μηλίων που επιμελείται την περιοδική έκδοση ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου «Μηλιακά».

Μεταξύ Μήλου και Κρήτης - Ιωσήφ Χατζιδάκις, 80 χρόνια από τον θάνατό του, Ομιλία στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη), Τετάρτη 16 Μαρτίου, ώρα 19:30. Είσοδος ελεύθερη.