Το Cafés Scientifiques, μία από τις δράσεις του Athens Science Festival 2016, ξεκινάει την Τετάρτη 6 Απριλίου και μας προσκαλεί για μια χαλαρή περιήγηση στον κόσμο της επιστήμης.

Μετά από τα λογοτεχνικά και τα φιλοσοφικά καφέ που άνθισαν στην Ευρώπη σε παλιότερες εποχές, ήρθε η ώρα των επιστημονικών καφέ (Cafés Scientifiques), ενός νέου θεσμού που έχει βρει ήδη οπαδούς στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος αποσκοπεί στην γνωριμία του ευρέως κοινού με τις εξελίξεις στον χώρο της επιστήμης. Πρόκειται για ομιλίες και συζητήσεις με συγκεκριμένο θέμα, από ειδικευμένους επιστήμονες, σε απλή γλώσσα, έξω από αίθουσες διδασκαλίας και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στην Ελλάδα τα πρώτα Cafés Scientifiques θα πραγματοποιηθούν  στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2016. Δέκα επτά επιστήμονες από όλο το φάσμα των θετικών επιστημών θα απαντήσουν σε ερωτήματα για την ύλη, την πραγματικότητα, την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, την «τέχνη» της απάτης στην επιστήμη, ακόμα και για την συμβίωση του ανθρώπου με τα αγαπημένα του κατοικίδια.

Το πρόγραμμα των Cafés Scientifiques αναλυτικά:

06.04 @ 18:00 - 18:50 | ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Μάτια ανοιχτά στη Γη και το Σύμπαν»

Η σύγχρονη επιστημονική γνώση διαρκώς ανανεώνεται και εξελίσσεται μέσα από τις συνεχείς ανακαλύψεις, ανατροπές, βελτιώσεις, που καθημερινά έρχονται στο φως. Αυτή άλλωστε είναι και η μαγεία της επιστήμης. Συνεπώς, η δογματική θέση και η εμμονή ορισμένων επιστημόνων ― μη θετικών κατευθύνσεων ― σε στείρες και πρόσκαιρες επιστημονικές απόψεις, θεωρώ ότι είναι λανθασμένη και μάλλον «αναχρονιστική». Όταν η ύλη δεν αποτελεί πλέον πρωταρχική αξία, ποια είναι η φύση της πραγματικότητας; Πρόκειται για κάτι αληθινό ή για μια πλάνη των αισθήσεων; Ποια είναι η σχέση της Φυσικής και της Μεταφυσικής σ' αυτή την αναζήτηση; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν!

Ομιλητής: Στράτος Θεοδοσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ. Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Φυσικών  

06.04 @ 19:00 - 19:50 |ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Από τον Homo Sapiens στον Homo Universalis»

Στο πλαίσιο της συνάντησής μας θα αναφερθούμε στο σημαντικό ρόλο που παίζει η επιστήμη στη συγκρότηση ενός Νέου Πολιτισμού, συζητώντας πάνω σε μια σειρά ερωτημάτων όπως: Ποιές είναι οι αναγκαιότητες συγκρότησης ενός πολιτισμού και ποιά η δομή του; Τι ρόλο παίζουν οι έννοιες του φόβου και της ανάγκης στη συγκρότησή του; Ποιά είναι η σχέση μεταξύ κοινωνικών συστημάτων― Θεολογίας και Επιστήμης ― στο πλαίσιο ενός Πολιτισμού και ποιες οι κοινές ρίζες τους; Με ποιό τρόπο έχει τη δυνατότητα η Επιστήμη να αλλάζει έναν Πολιτισμό; Τι είναι τελικά αυτό που ονομάζουμε Επιστήμη και Τεχνολογία και ποιό είναι το ουσιαστικό περιεχόμενό τους; Υπάρχει καλή και κακή Επιστήμη και Τεχνολογία; Ποιός είναι ο ρόλος της Πνευματικότητας στην ουμανιστική εξέλιξη ενός Πολιτισμού;

Ομιλητής: Μάνος Δανέζης, Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ.

06.04 @ 20:00 - 20:50 |ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Η μαγεία της Χημείας και η συμβολή της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Η συνθετική χημεία ως επιστήμη μετατροπής της ύλης με τρόπο, που στο μακρινό παρελθόν φάνταζε μαγικός, έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη υλικών και φαρμάκων, που δεν παρέχονται αμιγώς από τη φύση. Η ανάπτυξη νέων και η εξέλιξη των υπαρχόντων υλικών και φαρμάκων είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η πρόοδος της ανθρωπότητας. Με δεδομένα όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης εξαιτίας της απεριόριστης και χωρίς μέτρο ανάπτυξης, η χημεία καλείται να συμβάλλει στην περιβαλλοντική βελτίωση μέσα από «καθαρότερες» διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλίσει μια πιο οικολογική προσέγγιση στη βιομηχανική παραγωγή.

Ομιλητής: Δρ. Ιωάννης Δ. Κώστας, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας & Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Διοργάνωση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

07.04 @ 18:00 - 18:50 |ΠΑΛΑΙΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Η αλφαβήτα της υγιούς συμβίωσης κατοικιδίων και ανθρώπων»

Μόλις αποκτήσαμε ένα σκυλάκι. Μπορεί να κοιμάται μαζί μου στο κρεβάτι μου; Είμαι έγκυος: Πρέπει να διώξω τη γάτα από το σπίτι; Μόλις αποκτήσαμε μωρό στην οικογένεια: Τι να κάνω με το σκύλο μας; Είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που απασχολούν όσους συμβιώνουν με ζώα συντροφιάς. Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις θα απαντήσουμε μέσα από τις αρχές της «ενιαίας υγείας», όπου άνθρωπος, ζώα και περιβάλλον βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση.

Ομιλητής: Δρ. Μαρία Λινού, Κτηνίατρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Διοργάνωση: Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

07.04 @ 19:00 - 19:50 |ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Η τέχνη της απάτης και του τρολλαρίσματος στην επιστήμη»

Η εξαπάτηση, αλλά και η σάτιρα έχουν μακρά παράδοση σχεδόν σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας και η επιστήμη δύσκολα θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση: επιστήμονες που δημοσιεύουν επί χρόνια παραποιημένα δεδομένα χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς. Ανόργανοιχημικοί που απομονώνουν τα ατομικά τροχιακά σε μπουκάλι. Οργανικοί χημικοί που συνθέτουν ανθρωπάκια. Πειραματικοίφυσικοί που βλέπουν ακτίνες που «μόνο αν είσαι Γάλλος μπορείς να τις δεις». Τέτοιες, καθώς και άλλες περιπτώσεις επιστημονικής εξαπάτησης ή απλού «τρολλαρίσματος» των επιστημόνων, θα αποτελέσουν το αντικείμενο αυτής της παρουσίασης.

Ομιλητής: Ιωάννης Κερκινές, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Διοργάνωση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Café Scientifique

07.04 @ 20:00 - 20:50 |ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Το Lifestyle του Μύκητα»

Οι μύκητες είναι οι αφανείς ήρωες όλων σχεδόν των οικοσυστημάτων. Είναι οι μικροί ευεργέτες της ανθρωπότητας, που εργάζονται σιωπηλά για την επιβίωσή μας επάνω στη Γη. Η σημασία τους είναι τεράστια! Φανταστείτε μόνο, ότι χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε το ψωμί, το κρασί ή τη μπύρα και τόσα άλλα προϊόντα που κάνουνε τη ζωή μας πιο νόστιμη. Αλλά ούτε και τα φάρμακα που παίρνουμε για να γιατρευτούμε. Οι υπόγειες κοινωνίες τους αποτελούν το «διαδίκτυο της Φύσης», εξασφαλίζοντας την ισορροπία των φυσικών οικοσυστημάτων. Τί μπορούμε να διδαχτούμε από τον τρόπο ζωής αυτών των μοναδικών οργανισμών;

Ομιλητής: Παύλος Γεωργιάδης, Εθνοβοτανολόγος

08.04 @ 18:00 - 18:50 | ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Το ανθρώπινο μικροβίωμα, ο άδηλος συνοδοιπόρος υγείας»

Τι είναι το ανθρώπινο μικροβίωμα; Από πού προέρχεται και πώς μεταβάλλεται με την ηλικία; Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η ποικιλομορφία του; Πώς βοηθά στην ωρίμανση του ανοσολογικού μας συστήματος και προστατεύει από τις λοιμώξεις; Ποια είναι η σημασία της «μικροχλωρίδας» του εντέρου στη παχυσαρκία, στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και στον καρκίνο; Λειτουργικές τροφές, προβιοτικά, πρεβιοτικά είναι τελικά και ευ-βιοτικά; Αλήθειες και ψέματα… Μια περιπλάνηση στο φαινομενικά αθέατο, και εν πολλοίς άγνωστο, μέχρι πρότινος, κόσμο των μικροβίων που διαβιούν στο σώμα μας και επηρεάζουν την υγεία και την ευτυχία μας.

Ομιλητής: Διονύσης Σγούρας, Κύριος Ερευνητής, Εργαστήριο Ιατρικής Μικροβιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Διοργάνωση: Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Café Scientifique

08.04 @ 19:00 - 19:50 |ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Εξέλιξη: «επιστημονική θεωρία» ή καθημερινή διαδικασία; Εδώ, τώρα, για πάντα!»

Η λέξη εξέλιξη φέρνει στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων μια σειρά από ασύνδετες εικόνες: το άδειο τοπίο της Γης πριν δημιουργηθεί η ζωή, σίγουρα ένα σκελετό δεινοσαύρου, τη γνωστή αλληλουχία προφίλ που ξεκινούν από τον πίθηκο και καταλήγουν στον σύγχρονο άνθρωπο και μάλλον τη μαυρόασπρη φωτογραφία του Δαρβίνου σε προχωρημένη ηλικία. Η εξέλιξη όμως δεν είναι μια υπόθεση ειδικών, που συντελέστηκε στο μακρινό παρελθόν και αποκλειστικά μελετάται σε ερευνητικά εργαστήρια και βεβαίως όχι μια θεωρία συνωμοσίας κάποιων γραφικών. Συνέβαινε πάντα, συμβαίνει τώρα και συμβαίνει παντού γύρω μας. Και εδώ, στη δική μας γειτονιά. Μαζί θα κουβεντιάσουμε τις εξελικτικές διαδικασίες στις ημέρες μας.

Ομιλητής: Παναγιώτης Παφίλης, Επίκουρος Καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ. Διοργάνωση: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Βιολογίας

08.04 @ 20:00 - 20:50 |ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Ήλιος και Γη: το αιώνιο ζεύγος»

Ο αιώνιος δεσμός του πλανήτη μας με τον Ήλιο δεν περιορίζεται στο γνώριμο ζεστό χάδι των ηλιαχτίδων που ανταγωνίζονται το έρεβος. Περιλαμβάνει πολύ περισσότερα: από την υγεία μας και την καθημερινή μας τροφή μέχρι την ενέργεια που χρειάζονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά μας. Η επιβίωση και η ευημερία της ανθρωπότητας εξαρτώνται από τη θεμελιώδη αστροφυσική διεργασία στα έγκατα του Ήλιου: τη μετατροπή ιόντων υδρογόνου σε φως και ιόντα ηλίου. Θα μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά αυτής της πρωταρχικής παραγωγής ενέργειας, αλλά και για την κυκλοθυμική διάθεση του Ήλιου, η οποία έχει ως συνέπεια μια ιδιαίτερα θυελλώδη σχέση έρωτα και μίσους με τον πλανήτη μας.

Ομιλητής: Ιωάννης Δαγκλής, Καθηγητής Αστροφυσικής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ

09.04 @ 17:00 - 17:50 |ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Η διαχρονική εξέλιξη των Τηλεπικοινωνιών»

Η διαχρονική εξέλιξη των Τηλεπικοινωνιών: Η ανάγκη του ανθρώπου για Επικοινωνία. Η ιστορία των Επικοινωνιών. Η εξέλιξη μέσων και μεθόδων. Οι μεγάλοι σταθμοί. Από τον Maxwell έως τα σύγχρονα Ευρυζωνικά Δίκτυα.

Ομιλητής: Αθανάσιος Νασιόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Διοργάνωση: Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήματος

09.04 @ 18:00 - 18:50 | ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Ποιος, πού, πότε; Ρωτώντας παλιά, «σιωπηλά» βιβλία»

Βρίσκεσαι μπροστά σε δύο παμπάλαια βιβλία. Το ένα είναι τεράστιο και του λείπει ένα κομμάτι από το ξύλινο κάλυμμα. Το άλλο είναι μικρό και δείχνει μοναδικό. Το ένα μοιάζει γραμμένο στα λατινικά, το άλλο στα αρχαία ελληνικά. Και τα δύο βιβλία δεν αναφέρουν τίποτα για το δημιουργό τους, τον τόπο ή το χρόνο έκδοσης τους. Πώς θα λυθεί το μυστήριο που κρύβουν; Tί στοιχεία μας δίνει η ποιότητα και η υφή του χαρτιού; Τι σημαίνει το υδατόσημο και πώς αποκωδικοποιούμε τα τυπογραφικά στοιχεία; Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος κρύβει θησαυρούς αιώνων και ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις τα μυστικά τους!

Ομιλητής: Γιάννης Κόκκωνας, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιβλιολογίας και Βιβλιογραφίας, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Διοργάνωση:Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

09.04 @ 19:00 - 19:50 | ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Η τύχη στην επιστήμη και τη ζωή: παραλογισμός ή έκπληξη;»

Ρίχνουμε τα ζάρια και το αποτέλεσμα λέμε ότι είναι τυχαίο. Μελετάμε τη συμπεριφορά των ατόμων και μορίων και εκεί στο βάθος των εξισώσεων ξεπηδά η τυχαιότητα. Βγαίνουμε στο δρόμο και το ποιον θα συναντήσουμε είναι πάλι τυχαίο. Σκεφτόμαστε τη δημιουργία του σύμπαντος και εκεί λόγος για τυχαιότητα. Εξετάζουμε τη δυαδική αναπαράσταση των αριθμών και ξανά η τυχαιότητα παρούσα. Μα τι είναι τέλος πάντων αυτό το πράγμα που λέγεται τύχη; Πόσα πρόσωπα έχει και ποια είναι η βαθύτερη ουσία της; Αν σας προκαλούν αυτά τα ερωτήματα και θέλετε να μάθετε περισσότερα, δεν έχετε παρά να έρθετε να το συζητήσετε μαζί μας.

Ομιλητές: Βασίλης Κωνσταντούδης, Ερευνητής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος 
Γιώργος Παμπούκης, Δοκιμιογράφος, Συγγραφέας του βιβλίου "Τύχη"
Αννα Χριστοδούλου, Φυσικός, SciCo project leader
Διοργάνωση: Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»

09.04 @ 20:00 - 20:50 | ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Το αρχικό Σύμπαν»

Το Σύμπαν μας μεγαλώνει σε μέγεθος και ηλικιώνεται! Σήμερα, έχουμε ισχυρές ενδείξεις πως όλη η ύλη του Σύμπαντος ήταν κάποτε συγκεντρωμένη σε μια περιοχή μικρότερη από ένα στραγάλι! Η θεωρία βαρύτητας του Αϊνστάιν μας εξηγεί πως αυτός ο μικροσκοπικός χώρος με την αφάνταστα πυκνή ύλη και ενέργεια άρχισε να διαστέλλεται ραγδαία, σημαδεύτηκε με κβαντικές χαρακιές και τελικά γέννησε τον κόσμο που παρατηρούμε και υπάρχουμε! Χωρίς επιστημονικές ορολογίες, αλλά χρησιμοποιώντας απλές μαθηματικές σχέσεις, ζωγραφιές, μπαλόνια, βίντεο, ένα απολίθωμα κι ένα ραδιοφωνάκι θα μιλήσουμε για την κοσμική Μεγάλη Έκρηξη.

Ομιλητές: Γιάννης Νταλιάνης, Ερευνητικός συνεργάτης της Ομάδας Θεωρητικής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, Τομέας Φυσικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στάθης Αντωνίου, Διδακτορικός φοιτητής Μαθηματικών, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.  

10.04 @ 17:00 - 17:50 | ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Μετριέται η ευτυχία;»

Μια ομιλία που αποσκοπεί στο να μας κάνει να δούμε την εκπαίδευση και το σχολικό περιβάλλον με άλλον τρόπο. Παρουσιάζοντας αποτελέσματα απο έρευνες της τελευταίας δεκαετίας, η ομιλία θα προσπαθήσει να απαντήσει στα εξής ερώτηματα: «γιατί μετράει η ευτυχία;», «ποια είναι η σχέση μεταξύ ευτυχίας και απόδοσης;» και «υπάρχει τρόπος να διδάξουμε την ευτυχία;», αλλά και να δώσει έναυσμα για συζήτηση πάνω στο θέμα ευτυχία και σχολικό περιβάλλον.

Ομιλητής: Αλεξία Barrable, Εκπαιδευτικός/Συγγραφέας

10.04 @ 18:00 - 18:50 ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«9 αλγόριθμοι που άλλαξαν το μέλλον»

Κάθε μέρα, πραγματοποιούμε σπουδαία κατορθώματα με τους υπολογιστές μας. Όταν «ανεβάζουμε» μια φωτογραφία στο Facebook μεταβιβάζονται εκατομμύρια στοιχεία πληροφορίας μέσα από πολλούς διαδικτυακούς συνδέσμους επιρρεπείς σε σφάλματα. Ωστόσο, τελικά ένα άψογο αντίγραφο της φωτογραφίας φτάνει στον προορισμό του. Χωρίς καν να το γνωρίζουμε, χρησιμοποιούμε κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού για να μεταβιβάσουμε απόρρητες πληροφορίες και ψηφιακές υπογραφές, ώστε να επαληθεύσουμε την ταυτότητα ιστοτόπων, που επισκεπτόμαστε. Πώς άραγε εκτελούν οι υπολογιστές μας αυτές τις εργασίες; Το βιβλίο αυτό απαντά στο παραπάνω ερώτημα σε γλώσσα κατανοητή σε όλους, αποκαλύπτοντας τις εκπληκτικές ιδέες που αποτελούν την κινητήρια δύναμη των υπολογιστών και των έξυπνων κινητών μας.

Ομιλητής: Ιωάννης Παπαδόγγονας, Επιστημονικός επιμελητής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας 
Διοργάνωση: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

10.04 @ 19:00 - 19:50 | INNOVATHENS
«Στο εργαστήριο του Τιτάνα»

Ήταν μια κρύα νύχτα στις 25 Μαρτίου, 1655, όταν ο Ολλανδός επιστήμονας Christiaan Huygens παρατηρήσε για πρώτη φορά ένα πορτοκαλί αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο. Αυτή ήταν η στιγμή της ανακάλυψης του Τιτάνα και από τότε αυτό το μοναδικό φεγγάρι έχει αιχμαλωτίσει την προσοχή της επιστημονικής -και όχι μόνο- κοινότητας. Ο Τιτάνας είναι το μόνο φεγγάρι του ηλιακού μας συστήματος που έχει μια πυκνή ατμόσφαιρα, όπως έχει η Γη, αλλά με διαφορετική σύσταση. Επιπλέον, ένα παχύ στρώμα από αερολύμματα στην ατμόσφαιρα καλύπτει ολόκληρο το φεγγάρι και δεν μας επιτρέπει να δούμε μέσα από αυτό και να παρατηρήσουμε πώς είναι η επιφάνεια και τι συμβαίνει εκεί. Έτσι, το μυστήριο του Τιτάνα παρέμεινε άλυτο μέχρι το 2004. Αυτό είναι το έτος, που η διεθνής διαστημική αποστολή Cassini – Huygens έφτασε στο σύστημα του Κρόνου και άρχισε να ερευνά τον Τιτάνα. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, αποκαλύπτοντας έναν κόσμο πολύ οικείο σε μας, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά διαφορετικό. Βρήκαμε απαντήσεις για όλες τις απορίες μας όμως; Και πώς αυτά που μάθαμε από τον Τιτάνα μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα άλλους πλανήτες;

Ομιλητής: Παναγιώτης Λάββας, Eρευνητής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS)

10.04 @ 20:00 - 20:50 | ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
«Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί: Μύθοι και Πραγματικότητα»

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πληθώρας χρήσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων για τον άνθρωπο, ενώ τα προϊόντα τους γίνονται συστατικά πολλών τροφίμων. Αποτελούν επίσης τον «Δούρειο Ίππο» της ανθρωπότητας όσον αφορά στα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Ωστόσο, η δυναμική τους δεν είναι ευρέως γνωστή, ενώ η αναγκαιότητα τους είναι αμφισβητήσιμη και υφίσταται έντονη κριτική. Στόχο της διάλεξης αποτελούν η ενημέρωση του κοινού για τους σύγχρονους τρόπους δημιουργίας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και η επεξήγηση των ωφελειών και των κινδύνων, που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση τους.

Ομιλητής: Κοσμάς Χαραλαμπίδης, Επίκoυρος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 
Διοργάνωση: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Βιολογίας

Athens Science Festival 2016, Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 210 3475518, 210 3453548. Για πληροφορίες:  Athens Science Festival (www.athens-science-festival.gr). Είσοδος ελεύθερη