Ο Ράινερ Ες, πολιτικός ακτιβιστής και αντιφασίστας, θα συνομιλήσει με τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο για την άνοδο του νεοναζισμού στην Ευρώπη την Παρασκευή 22 Απριλίου στη Στέγη

«Δεν μπορείς να διαλέξεις την οικογένειά σου» λέει ο Ράινερ Ες, πολιτικός ακτιβιστής και εγγονός του Ρούντολφ Ες (Rudolf Höss), διοικητή του Άουσβιτς όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Μπορείς όμως να διαλέξεις τη στάση που θα κρατήσεις απέναντι της και σε όσα εκείνη εκπροσωπεί.

Και το αποδεικνύει με το παράδειγμά του. Γεννημένος το 1966, σχεδόν είκοσι χρόνια από την καταδίκη του παππού του σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου, διαχώρισε σε νεαρή ηλικία τη θέση του από τα περισσότερα μέλη της οικογένειας. Αντί της σιωπής και της συγκάλυψης, ο ίδιος και η μητέρα του επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν την ιστορία τους και να καταφερθούν δημόσια κατά κάθε προσπάθειας εξωραϊσμού του ναζιστικού παρελθόντος και αναβίωσης της ναζιστικής ιδεολογίας.

Ο Ράινερ Ες θα βρεθεί στην Αθήνα για μία μόνο ημέρα για να μιλήσει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση πριν από την παράσταση των Rimini Protokoll, «Mein Kampf». Μαζί του θα βρίσκεται ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος για να συζητήσουν για τον κίνδυνο την άνοδο του νεοναζισμού και την ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής ιστορικής μνήμης.  

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί πριν από την παράσταση των Rimini Protokoll, Mein Kampf. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Ο Ράινερ Ες στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα, 22 Απριλίου, ώρα 18:00. Πληροφορίες: τηλ. 210 9005800, http://www.sgt.gr/gre/SPG1546/. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας –η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.