Μια συζήτηση για το αγαθό της ζωής και το δικαίωμα σε έναν «αξιοπρεπή» θάνατο με τη συμμετοχή γιατρών, νομικών, φιλόσοφων και θεολόγων την Πέμπτη 12 Μαΐου

Η ευθανασία είναι ένα από τα θέματα που  προβληματίζουν και διχάζουν την κοινή γνώμη. Ακόμα και στις χώρες του λεγόμενου «πολιτισμένου» κόσμου δεν έχει καταστεί δυνατό να υπάρξει μια γενικά αποδεκτή «λύση» στο πρόβλημα της διαχείρισης του θανάτου των πασχόντων από ανίατες και συχνά βασανιστικές ασθένειες. Κι αυτό διότι το ερώτημα της ευθανασίας αγγίζει τον πυρήνα της ηθικής φιλοσοφίας, της θρησκείας και, φυσικά, της επιστήμης: Ποιος μπορεί να σταθεί ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο ενός άλλου ανθρώπου και να αποφασίσει προς τα πού θα κλίνει η ζυγαριά;

Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Η επιστήμη στη ζωή μας» που επιμελείται ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών Ηλίας Κούβελας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Ι. Καλλιακμάνης, καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Σταυρούλα Τσινόρεμα, καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης, και η Νίνα Μαγκίνα-Βλαχαντώνη, Ιατρός Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, θα μιλήσουν με θέμα «Ευθανασία: δικαίωμα στον θάνατο;». Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίκος Φραγκάκης, δικηγόρος-αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία.

Τα ερωτήματα που απασχολήσουν τους ομιλητές θα είναι:

  • Τα κριτήρια της κακής/ανυπόφορης ζωής και του καλού θανάτου.
  • Ποιο είναι το οριστικό σημείο του θανάτου;
  • Ποιος αποφασίζει για την ευσπλαχνική θανάτωση και ποιος εκτελεί την απόφαση; Τα όρια της συμμετοχής ιατρών και οικείων στη λήψη της απόφασης.
  • Τα όρια μεταξύ ευθανασίας και ανθρωποκτονίας.

«Ευθανασία: δικαίωμα στον θάνατο;», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, 19:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30. Για περισσότερες πληροφορίες: 210 7282333, www.megaron.gr.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).