Η αμερικανίδα καθηγήτρια φιλοσοφίας Τζούντιθ Μπάτλερ σε μια διάλεξη περί φύλου, σεξουαλικότητας και ανθρώπινης συνείδησης στο Μέγαρο
 
Η Τζούντιθ Μπάτλερ [Judith Butler] είναι μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο της φεμινιστικής θεωρίας, της πολιτικής φιλοσοφίας, της ψυχαναλυτικής θεωρίας και της κοινωνικής και πολιτισμικής κριτικής σήμερα. Καθηγήτρια στo τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Berkeley) των ΗΠΑ και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο Μπέρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, έχει συμβάλλει αποφασιστικά στον διάλογο για την έμφυλη ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα, τη συγγένεια, τις σχέσεις εξουσίας, τον λόγο, την υποκειμενικότητα, την επιτελεστικότητα και την κριτική.

Την Τετάρτη 11 Μαΐου η Τζούντιθ Μπάτλερ θα βρεθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» του Megaron Plus. Η φιλόσοφος θα  μιλήσει με θέμα «Σώματα που έχουν ακόμη σημασία» -το βιβλίο της «Σώματα με σημασία –Οριοθετήσεις του φύλου στον λόγο» (εκδ. Εκκρεμές), θεωρείται από τα καταστατικά έργα της σύγχρονης φεμινιστικής θεωρίας, των σπουδών φύλου και της queer θεωρίας, στο οποίο η συγγραφέας έδειξε πως η υποκειμενικότητα και η υποτιθέμενη συνοχή μεταξύ βιολογικού φύλου, κοινωνικού φύλου και σεξουαλικότητας δεν παράγονται μόνο λογοθετικά αλλά οφείλονται στην επαναλαμβανόμενη στιλιστική επιτέλεση συγκεκριμένων πράξεων μέσα στον χρόνο.

Άλλα γνωστά  έργα της Μπάτλερ  που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είναι: «Αναταραχή φύλου: Ο φεμινισμός και η ανατροπή της ταυτότητας» (εκδ. Αλεξάνδρεια), «Ευάλωτη ζωή: Οι δυνάμεις του πένθους και της βίας» (εκδ. Νήσος) «Επιτελεστική πολιτική και κριτική της κρατικής βίας» (εκδ. Νήσος), «Απ-αλλοτρίωση. Η επιτελεστικότητα στο πολιτικό» (εκδ. Τόπος).

Η ομιλία της Τζούντιθ Μπάτλερ στο Μέγαρο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities).

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

«Σώματα που έχουν ακόμη σημασία - Τζούντιθ Μπάτλερ», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, ώρα 19:00.  Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας –η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.