Η τελευταία φετινή εκδήλωση του κύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας» στο Μέγαρο έχει θέμα «Επιστήμη, Συνειδητότητα και Άνθρωπος πώς η σύγχρονη επιστήμη συναντά την αρχαία φιλοσοφία»

Η Κβαντικομηχανική άνοιξε την πόρτα στη Συνειδητότητα, η οποία καλείται να διαδραματίσει ρόλο παρατηρητή στην εξέλιξη της σύγχρονης επιστήμης. Οι συνέπειες στη φύση της πραγματικότητας είναι καταλυτικές. Ωστόσο, αυτές οι επιπτώσεις αποτελούν μέρος των αρχαίων φιλοσοφικών συστημάτων αλλά και μέρος –όχι λιγότερο σημαντικό– της καθημερινής μας ζωής. Αποφεύγοντας τις αναφορές στην αφηρημένη επιστήμη, ο Μηνάς Καφάτος, καθηγητής Υπολογιστικής Φυσικής στο Chapman University των ΗΠΑ και κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, θα επιχειρήσει να εξερευνήσει, μέσα από την ομιλία του, την αρκετά απλή και βαθιά πραγματικότητα που κρύβεται «πίσω από τους νόμους» της Φύσης. Θα παρουσιάσει τους νόμους αυτούς και θα εξηγήσει πώς η Παγκόσμια Συνειδητότητα οδηγεί στην πραγμάτωση του Σύμπαντος, υπογραμμίζοντας τον πρώτιστο ρόλο της σχέσης υποκειμένου-αντικειμένου στην εξέλιξη από τη Συνειδητότητα στον φαινομενικό κόσμο.

Την ομιλία του Μηνά Καφάτου θα σχολιάσουν ο Μάνος Δανέζης, αναπληρωτής καθηγητής Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και ο Στράτος Θεοδοσίου, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Χρέη συντονιστή θα εκτελεί ο Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, που έχει και την επιμέλεια του επιτυχημένου Kύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας»

«Επιστήμη, Συνειδητότητα και Άνθρωπος: πώς η σύγχρονη επιστήμη συναντά την αρχαία φιλοσοφία», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πέμπτη 9 Ιουνίου, ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).


Μηνάς Καφάτος