Η διάσημη σοπράνο παραβρέθηκε στην κοινή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

 «Η Ελλάδα, ο τόπος όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, δίνει σήμερα, με τη στάση της στο ζήτημα των προσφύγων, μάθημα αλληλεγγύης και γενναιοδωρίας σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε η διεθνούς φήμης σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντρικς (Barbara Hendricks) αργά χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Η 67χρονη καλλιτέχνις, με την ιδιότητα της επίτιμης ισόβιας πρέσβειρας Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της συναυλίας αλληλεγγύης που δόθηκε προς ενίσχυση των προσφύγων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Η διάσημη Αφροαμερικανή κυρία της όπερας Μπάρμπαρα Χέντρικς

«Το στόμα του καρχαρία…»

Η Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία νωρίτερα είχε επισκεφθεί το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, μετέφερε μήνυμα συμπόνιας και κατανόησης προς τις ξεριζωμένες οικογένειες της Μέσης Ανατολής με το δικό της ξεχωριστό τρόπο. Ανατρέχοντας σε στίχους της Σομαλής ποιήτριας Ουαρσάν Σάιρ (Warsan Shire), σημείωσε: «Κανείς δε φεύγει από τον τόπο του, εκτός εάν ο τόπος του είναι το στόμα του καρχαρία. Κανείς δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός εάν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά. Κανείς δεν αφήνει τον τόπο του, εκτός εάν ο τόπος σου σε κυνηγά. Δεν είναι κάτι που φαντάστηκες ότι θα έκανες, μέχρι που η λεπίδα χαράσσει απειλές στο λαιμό σου».

Στη συνέχεια, η διάσημη Αφροαμερικανή κυρία της όπερας εξέπληξε το πολυπληθές κοινό της συναυλίας, τραγουδώντας ένα παραδοσιακό νέγρικο spiritual, για να υπενθυμίσει σε όλους πως «καμία φορά αισθάνομαι πως η ελευθερία είναι τόσο κοντά, είναι εδώ, αλλά είμαστε τόσο μακριά από την πατρίδα».

Από τον Μάλερ έως τις νότες της Ανατολής

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA), οι οποίες συνέπραξαν για δεύτερη φορά, παρουσίασαν έργα των Γκούσταβ Μάλερ, Ερνέστ Σωσόν και Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου Έλληνα μαέστρου Μίλτου Λογιάδη. Σολίστ στο βιολί ήταν η Αναστασία Βαϊνά, 19χρονη μουσικός από τη Θεσσαλονίκη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Νέων (EUYO), η οποία με την αισθαντική ερμηνεία της απέσπασε το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού.


Η Αναστασία Βαϊνά, 19χρονη μουσικός από τη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε το ρόλο της σολίστ στο βιολί

Τις μελωδίες του Γκούσταβ Μάλερ εικονογράφησε με οπτικό υλικό – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – ο βραβευμένος φωτοδημοσιογράφος Νίκος Πηλός. Οι προβληθείσες εικόνες, στατικές και κινούμενες, προήλθαν από το τελευταίο έργο του με τίτλο «Τα Σύνορα Σκοτώνουν» (Borders Kill), το οποίο έχει παραχθεί με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας. Την επιμέλεια της προβολής ανέλαβε η μη κυβερνητική οργάνωση της Ολλανδίας Paradox.


Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) παρουσίασαν έργα των Μάλερ, Σωσόν και Μότσαρτ

Παραδοσιακά τραγούδια του έρωτα και του πολέμου από την περιοχή της Μέσης Ανατολής ερμήνευσαν οι πρόσφυγες μουσικοί Ντιγιάρ Ουρέν (Diyar άren), κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, και Χέβεν Κέλο (Heven Kello), επίσης κουρδικής καταγωγής από τη Συρία, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα διέμεναν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Διαβατών. Στην κιθάρα τούς συνόδευσε ο Έλληνας μουσικός Θεόφιλος Ματθαίου.


Οι πρόσφυγες μουσικοί Ντιγιάρ Ουρέν και Χέβεν Κέλο, μαζί με τον Έλληνα μουσικό Θεόφιλο Ματθαίου (δεξιά)

Η διάθεση των εσόδων

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα της χτεσινής συναυλίας αλληλεγγύης θα  διατεθούν για τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό ισόγειου χώρου σε διώροφο κτίσμα του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων, στα Διαβατά, ώστε αυτός να μετατραπεί σε εντευκτήριο για τους πρόσφυγες. Παράλληλα, θα αγοραστούν διάφορα μουσικά όργανα, κυρίως κρουστά, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς λόγους από παιδιά και ενήλικες.    


Η διάσημη σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντρικς συζητά με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ, Νικήτα Μυλόπουλο (δεξιά), και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΟΜΜΘ, Γεώργιο Εμμανουήλ Λαζαρίδη (κέντρο), λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας