Στη σύγχρονη εποχή το διαδίκτυο αποτελεί ένα οικουμενικό περιβάλλον μάθησης, έρευνας, επιχειρηματικότητας, επικοινωνίας, αλλά και διασκέδασης, επηρεάζοντας και καθορίζοντας κοινωνικές και ατομικές συμπεριφορές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο διοργανώνει το 5ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο eLife2016, το οποίο και αποτελεί το κεντρικό event μιας σειράς εκδηλώσεων που εντάσσονται σε ένα θεματικό τετραήμερο στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα μεταξύ 23-26 Ιουνίου 2016.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος την Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εθισμού στο Διαδίκτυο και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος

«[...] το κεντρικό θέμα καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα είναι η ομαλή ένταξη των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητά μας, ενώ στο Συνέδριο eLife2016 θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο με στόχο την προσέγγιση του εθισμού στο Διαδίκτυο, του ηλεκτρονικού εγκλήματος, των κοινωνικών προεκτάσεων της τεχνολογίας και των εφαρμογών της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας στην Υγεία και στη ζωή μας. Το παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα εγχείρημα που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 1ο eLife kids Congress, το πρώτο Συνέδριο για παιδιά, όπου 400 μαθητές 11-13 ετών θα είναι οι σύνεδροι και θα εκπαιδευτούν στη θετική διαδικτυακή χρήση και συμπεριφορά. Παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα διοργανώνονται ακόμη μουσικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις τέχνης ώστε να δομηθεί μια ολοκληρωμένη και δελεαστική πρόταση για κάθε νέο εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας[...]».

Επιπρόσθετα, όπως τονίζει  ο Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης, Αντιπρόεδρος του elife2016 και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΚΠΑ και της Ακαδημίας Αθηνών,

«[...]Το elife2016 φιλοδοξεί να συνεισφέρει σε ένα γενικό πλαίσιο δημόσιας κατανόησης και συζήτησης των αναδυόμενων σχέσεων μεταξύ κοινωνίας και διαδικτύου. Οι σχέσεις αυτές είναι πολύπλοκες και επομένως απαιτούν σύνθετες ερμηνευτικές προσεγγίσεις και συνεργασία όλων των επιστημονικών κλάδων. Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί μια μεγάλη σειρά θεμάτων που κυρίως αφορούν στις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου, στη διαδικτυακή επικοινωνία και τη διαχείρισή της, στις δυνητικές κοινότητες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) και τις πολιτικές και ηθικοπρακτικές τους προεκτάσεις, στις έξυπνες πόλεις και τις ευφυείς μεταφορές, στις συνάψεις τέχνης και διαδικτύου, αλλά και στην προσαρμογή του ανθρώπινου εγκεφάλου στις νέες τεχνολογίες. Η κριτική σύλληψη των παραπάνω θεμάτων μπορεί να μας προετοιμάσει καλύτερα εν όψει της έλευσης της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης [...]».

Στο Συνέδριο eLife συμμετέχει, επίσης, και η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις ως συνεργαζόμενος εταίρος στο πλαίσιο των ευρύτερων δραστηριοτήτων της ιδιαίτερα δραστήριας πρωτοβουλίας πολιτών. Όπως, ειδικότερα, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας της Σύνθεσις, κ. Παναγιώτης Βαρλάγκας:

«[...]  Η παραγόμενη ποσότητα δεδομένων στο Διαδίκτυο  ειναι ήδη τέτοια (petabytes) που καθιστά αδήριτη την ανάγκη χρήσεως εξελιγμένων τεχνολογιών, όπως τα Big Data Analytics για την εξαγωγή πληροφορίας, και εν τέλει γνώσεως, απ' αυτήν. Η διείσδυση του Διαδικτύου σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών εγείρει κινδύνους που εξικνούνται από την παραβίαση του προσωπικού απορρήτου και φτάνουν μέχρι τον κίνδυνο τρομοκρατικών κυβερνοεπιθέσεων. Η δε διασύνδεση του κυβερνοχώρου με τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει μέσω αισθητήρων και γενικότερα του λεγόμενου Internet of Things ανοίγει ευκαιρίες βελτιώσεως της ποιότητας ζωής των πολιτών (π.χ. smart cities) αλλά νέους ορίζοντες στην επιχειρηματικότητα (εφαρμογές του IoT σε τομείς όπως π.χ. η γεωργία και η ναυτιλία). Η Σύνθεσις, με την συμμετοχή της στο elife, ευελπιστεί να συνεισφέρει στον διάλογο και στην ανταλλαγή απόψεων  πάνω στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις διά μέσου μιας διεπιστημονικής προσεγγίσεως που εκτείνεται από τα δημοσιονομικά και την πολιτική επιστήμη μέχρι και την γεωπολιτική [...]».