Το διάσημο προάστιο της Θεσσαλονίκης του 19ου αιώνα εικονογραφεί το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις 21:00 μ.μ. στην πλατεία του Μεγάρου

Το πιο διάσημο προάστιο της Θεσσαλονίκης του 19ου αιώνα, τη συνοικία των Εξοχών, εικονογραφεί το ντοκιμαντέρ της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, που θα προβληθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις 9 μ.μ., στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Βασισμένο σε ερευνητικό πόνημα του Βασίλη Κολώνα, καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το ντοκιμαντέρ ανασυνθέτει την ιστορία της γοητευτικής συνοικίας της πόλης με τις επαύλεις και τις διώροφες κατοικίες αξιωματούχων, τραπεζιτών και βιομηχάνων, και αποδίδει την ατμόσφαιρα της κοσμοπολίτικης και πολυεθνικής φυσιογνωμίας της πόλης πριν από 130 χρόνια. Ταυτόχρονα, προβάλλει τη θεαματική αλλαγή του αστικού και οικιστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Η ιστορία της συνοικίας των Εξοχών, Θεσσαλονίκη (1885 - 1912)». Το σενάριο και  η παρουσίαση είναι  του Βασίλη Κολώνα, η σκηνοθεσία του Γιάννη Σανιώτη και η διεύθυνση παραγωγής του Κώστα Μπλιάτκα.

Η παρουσίαση της ταινίας θα γίνει με σκηνικό το θαλασσινό ορίζοντα του Θερμαϊκού Κόλπου, στον προαύλιο χώρο μεταξύ των δύο κτηρίων του Μεγάρου Μουσικής. Για τις ανάγκες της προβολής ο χώρος αυτός θα διαμορφωθεί σε υπαίθριο κινηματογράφο 300 θέσεων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσει ο Βασίλης Κολώνας, ο οποίος θα αναφερθεί στην αρχιτεκτονική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης κατά την εντός των τειχών και εκτός των τειχών ιστορία της, όπως και στη ραγδαία οικιστική εξέλιξη των ανατολικών περιοχών της πόλης. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ, αρχιτέκτων, Αναστασία Λαδά, και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει επίσης τριμελές μουσικό σχήμα, το οποίο θα παρουσιάσει τζαζ συνθέσεις πριν από την προβολή, αλλά και έπειτα και απ΄ αυτήν, ενώ μετά το τέλος του ντοκιμαντέρ θα δοθεί μικρή δεξίωση για τους θεατές.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη  συνεργασία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να αποκτήσει νέα πνοή η πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, να επαναπροσδιοριστεί η ταυτότητά της και να ενδυναμωθούν οι σχέσεις της ως δημόσιου χώρου με το κοινό της πόλης.