Στις 10 Σεπτεμβρίου το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας ανοίγει ξανά τις πόρτες του με εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για παιδιά ηλικίας από 3 έως 12 ετών

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκεται προ των θυρών και το Παιδικό Μουσείο ανοίγει ξανά για να υποδεχθεί τους μικρούς μαθητές και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που θα έχουν την ευκαιρία για άλλη μια χρονιά να απασχοληθούν δημιουργικά, αρχικά τα σαββατοκύριακα και στη συνέχεια και τις καθημερινές. Με αφορμή τις συλλογές του μουσείου που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για να διεγείρουν την περιέργεια τους, τα παιδιά θα παίξουν, θα πειραματιστούν και θα εξοικειωθούν με υλικά και έννοιες, με τη βοήθεια παιδαγωγών και γονέων.

Ας δούμε όμως τα προγράμματα που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα:

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-6 χρόνων,

με θέμα την κατηγορία συλλογών του ΕΠΜ  «Ο κόσμος γύρω από τον άνθρωπο -Φυσικά Αντικείμενα»

  • Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 και
  • Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

«Ένα βότσαλο στην άμμο»

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με φυσικά υλικά από τις συλλογές του Μουσείου και συνδέουν τη φύση με την τέχνη. Με άμμο, βότσαλα και κοχύλια δημιουργούν μια σύνθεση που βασίζεται στις εμπειρίες τους από τις καλοκαιρινές διακοπές.

  • Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

«Σπίτια και… σπίτια»

Τα παιδιά εξοικειώνονται με διάφορα υλικά από τα οποία μπορεί να χτιστεί ένα σπίτι. Ανακαλύπτουν την αντοχή τους, την πλαστικότητα και άλλες ιδιότητές τους και «χτίζουν» σπίτια από διαφορετικά υλικά.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 3-6 χρόνων:11:00 – 11:45, 12:00 – 12:45, 13:00 – 13:45, 14:00 – 14:45. H οικονομική συμμετοχή για 1 παιδί είναι 7,00 ευρώ, για 2 παιδιά είναι 6,00 ευρώ, για 3 παιδιά & άνω είναι 5,00 ευρώ & ενισχύει τους σκοπούς του Ε.Π.Μ. Με την επίδειξη κάρτας ανεργίας, η οικονομική συμμετοχή για κάθε παιδί ανέρχεται σε 3,50 ευρώ.

Γα τα παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 χρόνων,

με θέμα την κατηγορία συλλογών του ΕΠΜ  «Ο άνθρωπος και ο χρόνος»

  • Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου & Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

«Επιστροφή στο σχολείο»

Τα σχολεία άνοιξαν. Τι κάνουμε την πρώτη ημέρα; Τα παιδιά γνωρίζουν έθιμα και τελετές που πραγματοποιούνται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κατόπιν δημιουργούν έργα που αποτυπώνουν την προσωπική τους εμπειρία με την επιστροφή τους στο σχολείο.

  • Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

«Γραμματογλυκίσματα»

Τα γράμματα μπορούμε να τα γράψουμε, να τα διαβάσουμε, αλλά και να τα δοκιμάσουμε. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους γραφής στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Πειραματίζονται με τις συλλογές της κουζίνας (υλικά, σκεύη κ.λπ.) και δημιουργούν τη δική τους γλυκιά ζύμη, με την οποία θα σχεδιάσουν γράμματα και λέξεις.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 7-12 χρόνων είναι:12:00 – 13:00. H οικονομική συμμετοχή για 1 παιδί είναι 8,00 ευρώ, για 2 παιδιά είναι 7,00 ευρώ, για 3 παιδιά & άνω είναι 6,00 ευρώ & ενισχύει τους σκοπούς του Ε.Π.Μ. Με την επίδειξη κάρτας ανεργίας, η οικονομική συμμετοχή για κάθε παιδί ανέρχεται σε 4,00 ευρώ.

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς

  • Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 & ώρες 12:00 – 13:00

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για το 2016 έχει τον γενικό τίτλο «Βία και ανεκτικότητα» και υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Έτσι και οι Αλλιώς» για παιδιά ηλικίας 7-12 χρόνων

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται σε μια ιστορία, η οποία γίνεται αφορμή ώστε τα παιδιά μέσα από βιωματικές και στοχαστικές δραστηριότητες να καλλιεργήσουν την αποδοχή και τον αλληλοσεβασμό και παράλληλα να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της διαφορετικότητας, να αντιμετωπίσουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις.

Τον Σεπτέμβριο, το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας θα παραμείνει ανοιχτό μόνο τα Σαββατοκύριακα και ώρες 10:00 – 15:00. Η είσοδος στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας είναι ελεύθερη. Η δήλωση συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη. Για πληροφορίες και κρατήσεις, τηλ. 2103312995