Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών ανοίγει την αγκαλιά του στον γευστικό πολιτισμό και μας δίνει την ευκαιρία να τσιμπολογήσουμε συνταγές και προϊόντα από την Ελλάδα και τον κόσμο

Καζάνι που βράζει υπήρξε η Θεσσαλονίκη για μεγάλο μέρος της πολύχρονης ιστορίας της. Έλληνες, Εβραίοι, Σλάβοι, Τούρκοι και, δίπλα σε αυτούς, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι και Ιταλοί που βρέθηκαν εκεί με το καθεστώς των Διομολογήσεων για να επωφεληθούν από την γεωγραφική θέση της πόλης στο σταυροδρόμι των μεγάλων εμπορικών δρόμων, διαμόρφωσαν την ιστορία –ενίοτε αιματηρή- και το γευστικό προφίλ της πόλης.

Αυτό το γευστικό προφίλ που ενισχύθηκε με την έλευση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο σκοπεύει να αναδείξει το νέο το Φεστιβάλ Γεύσης και Πολιτισμού που διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου. Με τη συμμετοχή εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, παραγωγών επιλεγμένων ειδών διατροφής και οινοπαραγωγών, το φεστιβάλ επιδιώκει να αποτελέσει τη βιτρίνα του γευστικού γίνεσθαι της πόλης, αντιπαραβάλλοντας τοπικές γεύσεις και έθνικ λιχουδιές, παραδοσιακές αξίες του κυριακάτικου τραπεζιού και καινοτόμες ιδέες.

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα παραλαμβάνουν στην είσοδο ένα πιάτο, μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης κι ένα ποτήρι τουλίπα για να απολαύσουν το τσιμπούσι τους στους πάγκους και τα τραπέζια που θα έχουν στήσει οι διάφοροι εκθέτες.

Τα κέρδη από τα εισιτήρια -3 ευρώ- θα διατεθούν στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειας Βόρειας Ελλάδα «Η λάμψη».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιούνται στο χώρο πολιτιστικά δρώμενα, εκδηλώσεις για παιδιά, καθώς και ιδιαίτερες επιδείξεις. Αναλυτικά:

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου

18:00 – 19:00 Αφήγηση παραμυθιών (σχετικά με τη διατροφή) για παιδιά 5 έως 10 ετών από τη Στέλλα Τσίγγου.

19:00 – 20:00 Αφήγηση παραμυθιών (σχετικά με τη διατροφή) για παιδιά ΚΔΑΠ ΜΕΑ και «μεγάλα παιδιά» από τη Στέλλα Τσίγγου.

19:00 – 23:00 Επιδείξεις μαγειρικής τέχνης και γευστικές δοκιμές από τα συμμετέχοντα εστιατόρια συνοδεία ζωντανής μουσικής.

19:30 – 23:00 Γευστικές δοκιμές από φορείς. Ethnic κουζίνες από Σερβία, Συρία, Αφγανιστάν, Λατινική Αμερική. Γεύσεις της Κρήτης. Γευστικές δοκιμές οινοποιείων και ζυθοποιείων.

20:30 – 21:00 Πολιτιστικό δρώμενο με επίδειξη μαγειρικής και χορευτικό από το Σύλλογο Ποντίων Νεάπολης.

21:00 – 23:00 Ζωντανές επιδείξεις και γευστικές δοκιμές από όλους τους συμμετέχοντες με συνοδεία ζωντανής τζαζ μουσικής. Γλυκά και παγωτά για όλους!

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου

19:00 – 19:30 Επίδειξη παρασκευής cocktail από το The Bar Testament.

19:00 – 23:00 Γευστικές δοκιμές των οινοποιείων και ζυθοποιείων σε συνδυασμό με τα εστιατόρια.

19:30 – 23:00 Γευστικές δοκιμές και παρουσιάσεις προϊόντων από συμμετέχοντες παραγωγούς επιλεγμένων προϊόντων.

20:30 – 21:00 Παρουσίαση κρητικής κουζίνας και χορευτικό από το σύλλογο «Ιδαία Γη»

19:30 – 23:00 Ζωντανές επιδείξεις των εστιατορίων με γευστικές δοκιμές. Γλυκά και παγωτά για όλους!

22:00 – 22:30 Απονομές διπλωμάτων.

Φεστιβάλ Γεύσης και Πολιτισμού στη Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 15 και 16 Σεπτεμβρίου, 19:00 – 23:00. Γενική είσοδος: 3 ευρώ.