Μια μουσειοσκευή με κείμενα, CD, πιστά αντίγραφα αρχαίων σκευών, εκπαιδευτικά παιχνίδια και προτάσεις για δραστηριότητες από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τους μαθητές όλης της χώρας

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στέκεται εδώ και πολύ καιρό στο πλευρό των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων δημιουργώντας «μουσειοσκευές», βαλίτσες που περιέχουν αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό, εικόνες σε ηλεκτρονική μορφή, βιβλία και εκπαιδευτικά παιχνίδια με συγκεκριμένα θέματα.

Τα θέματα τα οποία «πραγματεύονται» οι μουσειοσκευές τις οποίες ανάπτυξε τα τελευταία χρόνια το μουσείο είναι: «Κυκλαδικός Πολιτισμός», «Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα», «Αρχαία ελληνική κεραμική», «Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα» και τώρα «Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα».

Μέσα από κείμενα, CD, πιστά αντίγραφα αρχαίων σκευών, εκπαιδευτικά παιχνίδια και προτάσεις για δραστηριότητες οι μαθητές σε όλη την χώρα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν:

♦ Τα σκεύη που είναι απαραίτητα στην κουζίνα αλλά και στο καθημερινό και εορταστικό τραπέζι.

♦ Τις πηγές της διατροφής (δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, μέλι, καρποί, ψάρι, κρέας).

♦ Τα οφέλη της σωστής διατροφής και του ισορροπημένου πρωινού.

♦ Τη διατροφή και το ρόλο της στην κοινωνική ζωή (συμπόσια, γιορτές, θρησκευτικές τελετές).

♦ Διάφορες συνταγές και αγαπημένες τροφές στην αρχαιότητα.

Χρησιμοποιώντας το υλικό της μουσειοσκευής και παίζοντας παιχνίδια όπως το παιχνίδι τύπου twister game  «Ισορροπώντας στις τροφές», τα παιδιά  θα αντιληφθούν καταρχάς τη σημασία ενός πλήρους πρωινού, συζητώντας με τον εκπαιδευτικό ποιες τροφές είναι απαραίτητες. Στη συνέχεια, καθώς θα επεξεργάζονται σκεύη πιστά αντίγραφα εκθεμάτων από τις Συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, θα γνωρίσουν τις διατροφικές συνήθειες, τα είδη γευμάτων και αγαπημένα φαγητά και συνταγές στην αρχαία Αθήνα και Ρώμη!

Ο εκπαιδευτικός μπορεί ακόμη να προσκαλέσει τα παιδιά να φτιάξουν το μενού μιας εβδομάδας και να το εφαρμόσουν σπίτι τους ή να σχεδιάσουν ένα παιχνίδι γνώσεων τύπου trivial pursuit. Τα παιδιά μπορούν επίσης να φτιάξουν σπίτι τους μπισκότα με βρώμη και σταφίδες με βάση τη συνταγή που περιλαμβάνεται μέσα στο υλικό της μουσειοσκευής.

Κάθε χρόνο 200 περίπου σχολεία από όλη την Ελλάδα δανείζονται και χρησιμοποιούν τις μουσειοσκευές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε 20.000 περίπου μαθητές να γνωρίσουν διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.

Ένα σχολείο μπορεί να δανειστεί απευθείας τη μουσειοσκευή από το Μουσείο. Εναλλακτικά ένας ιδιώτης ή μια επιχείρηση μπορεί να αγοράσει μια μουσειοσκευή και να τη στείλει ο ίδιος σε σχολείο, ίδρυμα, Πανεπιστήμιο ή άλλο φορέα  της επιλογής του ή να αναθέσει στο Μουσείο να τη διακινήσει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Μουσειοσκευές μπορούν επίσης να δανειστούν οργανισμοί ή φορείς που ασχολούνται με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η μουσειοσκευή «Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα» υλοποιήθηκε με την βοήθεια της εταιρείας  Ε.Ι Παπαδόπουλος Α.Ε..

Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού-κείμενα-δραστηριότητες: Μαρίνα Πλατή-Ελένη Μάρκου. Σχεδιασμός: Χαρά Μαραντίδου

Info:

Ο δανεισμός της Μουσειοσκευής είναι δωρεάν. Η μεταφορά αποτελεί ευθύνη του εκπαιδευτικού και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μεταφορέας, τα έξοδα επιβαρύνουν το σχολείο.

Για το δανεισμό των μουσειοσκευών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τηλ. 210 7239438. Για την αγορά μιας μουσειοσκευής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλ. 210 7228321 (εσωτ. 125)