Σεμινάρια, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες και εκθέσεις θα περιλαμβάνει η 16Η Εβδομάδα της Ιταλικής Γλώσσας στον Κόσμο που οργανώνει η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα από αύριο 15 Οκτωβρίου

Η διάδοση της ιταλικής γλώσσας στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια ήταν ασφαλώς μεγαλύτερη, όταν το δέλεαρ της φοίτησης σε ιταλικά πανεπιστήμια ήταν ισχυρότερο. Με τον καιρό και με την αύξηση των θέσεων στα ελληνικά ΑΕΙ η «έξοδος» προς τα ιταλικά πανεπιστήμια μειώθηκε σημαντικά και μαζί και ο αριθμός των ιταλομαθών.

Όμως, η έλξη που ασκεί η γλώσσα παραμένει ισχυρή για τους φίλους του design και της αισθητικής σε όλες τις εκφράσεις της. Οι ιταλοί αρχιτέκτονες και designers κατέχουν ηγετική θέση στους τομείς τους και οι σχετικές σχολές στην γείτονα χώρα είναι μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο.

Γι’ αυτό και η 16Η Εβδομάδα της Ιταλικής Γλώσσας στον Κόσμο είναι αφιερωμένη φέτος στον κόσμο του design. Με έμφαση στις δράσεις κοινωνικού περιεχομένου και στην σύνδεση «ωραίου» και αγοράς, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από σεμινάρια, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες και εκθέσεις, από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου έως την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά:

Στις 15 Οκτωβρίου, ώρες 10:00 έως 13:00,  ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πάρμα Marco Mezzadri θα δώσει σεμινάριο με θέμα την διδακτική των ιταλικών ως ξένης γλώσσας στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

Θα ακολουθήσει στις 17 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, το σεμινάριο του Καθηγητή Massimo Borgia «Οι γλώσσες του design», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Webster University στην Αθήνα.  O κύριος Borgia θα αναπτύξει την ενδιαφέρουσα θεματολογία των εκφραστικών «γλωσσών» που συνδέονται με το ιταλικό design και αυτήν της Ιταλίας ως τόπου όπου «η σύλληψη  του ωραίου μεταμορφώνεται σε προϊόν».

Στις 18 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, ο αρχιτέκτονας Matteo Ferroni, δημιουργός του design φωτιστικού Foroba Yelen (ΦΩΤΟ), που το υλοποίησε για να προσφέρει φως στα αγροτικά χωριά του Mali, θα μιλήσει για αυτό το σχέδιο «Ηθικού design»  στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων, 47).

Το πρωί της ίδια μέρας (18 Οκτωβρίου, ώρα 12:00), ο Matteo Ferroni μαζί με τον Valentino Marengo, ιταλό designer που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα,  θα έχουν μια συνάντηση με χαρακτήρα επαγγελματικού προσανατολισμού, με τους μαθητές της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, που θα επικεντρώνεται στο «Πως γίνεται κανείς designer» .

Ο κύκλος των σεμιναρίων θα κλείσει με μια στρογγυλή τράπεζα με την συμμετοχή των τριών ειδικών  -Borgia, Marengo και Ferroni– στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, για «Το Design μεταξύ παραγωγής και κοινωνίας: ο ειδικός κοινωνικός και πολιτιστικός ρόλος του design» (στις 19 Οκτωβρίου, ώρα 19:00) .

Τέλος, στις 20 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, ο Riccardo Blumer, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Mendrisio, θα μιλήσει με τίτλο «Φυσικές ασκήσεις αρχιτεκτονικής και design». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της  Πρεσβείας της Ελβετίας στην Αθήνα. Παράλληλα με την εκδήλωση θα εκτεθούν και ορισμένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του ιταλού designer.

Το κοινό που θα επισκεφτεί το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο της 16ΗΣ Εβδομάδας της Ιταλικής Γλώσσας θα έχει την δυνατότητα διαδικτυακής πρόσβασης στον ιστότοπο του «Museo del Marchio italiano», του ιταλικού Μουσείου που μέσω θεματικών διαδρομών εξηγεί την ιστορία και την διαχρονική εξέλιξη των λογότυπων και των σημάτων των σημαντικότερων ιταλικών εταιριών.

Για πληροφορίες και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστότοπους της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα (http://www.ambatene.esteri.it/ambasciata_atene/resource/doc/2016/10/xvi_settimana_lingua_italiana_el.pdf ) και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου (http://iicatene.esteri.it/iic_atene/it/) .