Στο πλαίσιο των εορτασμών του αφιερωματικού έτους Ελλάδα-Ρωσία 2016 από την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έως την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου ανοίγει τίς πόρτες του στο κοινό σέ Πειραιά και Ζάππειο Μέγαρο, το 4ο ΕλληνοΡωσικό Κοινωνικό Φόρουμ. Με θέμα:'' Ρωσία-Ελλάδα: Δεύτερη χιλιετία φιλικών σχέσεων'', το 4ο ΕλληνοΡωσικό Κοινωνικό Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας και της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Το φόρουμ αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους οι Υπουργοί Εξωτερικών κ.κ Λαβρόφ και Κοτζιάς ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. τού Ιδρύματος ''Άγιος Ανδρέας'' Βλαντιμίρ Γιακούνιν, Ρώσοι αξιωματούχοι, και εκπρόσωποι τού πολιτικού κόσμου. Το φόρουμ συμπίπτει με την ιδιαιτέρας σημασίας επίσκεψη στην Αθήνα τού  υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. 

Με βασικό στόχο να δοθεί επιπλέον ώθηση στις πολυμερείς επαφές των κοινωνιών των δύο χωρών έχουν προγραμματιστεί στρογγυλά τραπέζια συζητήσεων με υψηλού κύρους επιστήμονες από τίς δύο χώρες όπως  ο Alexei Gromyko,ιστορικός και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας και εγγονός τού πρώην υπουργού εξωτερικών Αντρέι Γκρομύκο,ο Γιάννης Μάζης καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών , ο Σπύρος Φλογαιτης καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και πολλοί άλλοι.

Επίσης θα υπάρξουν στρογγυλά τραπέζια για την ενέργεια, τίς οικογενειακές αξίες, εκθέσεις εικόνων, θεματικές εκθέσεις, επίσκεψη στον Πειραιά ρωσικού πολεμικού πλοίου, καλλιτεχνική βραδιά με το θέατρο Μαρίνσκι κ.α

Περισσότερες πληροφορίες παρέχει το site τού Φόρουμ: www.elruforum.gr Διοργανωτές αυτής τής πραγματικά σημαντικής προσπάθειας είναι το Ιδρυμα ''Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλυτος'', η εταιρεία ''POMMEL HOLDING INC'', η ΕλληνοΡωσική Λέσχη''ΔΙΑΛΟΓΟΣ'', η ESCP Europe-busines school και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών ''Ιωάννης Καποδίστριας''.

Για την ιστορία το πρώτο ΕλληνοΡωσικό Κοινωνικό Φόρουμ έγινε τον Οκτώβριο του 2008 στην Αθήνα, το δεύτερο τον Ιούνιο τού 2009 στην Αγία Πετρούπολη και το τρίτο τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Ζάππειο Μέγαρο.